Korképet rajzol a huszadik századról Engel Károly gyászjelentő-gyűjteménye

Engel Károly irodalom- és művelődéstörténész gyászjelentő-gyűjteményéből rendez kiállítást Kolozsváron az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület.

A kiállítást november 2-án délután 5 órakor a Kolozsvár-Belvárosi Református Egyházközség templomában, azaz a Farkas utcai templomban nyitja meg dr. Széman Emese Rózsa kurátor.

Magán- és nyilvános életünknek, kultúránknak, a minket körülvevő világnak számos lenyomata van, ezeknek egy része írott formában akár évtizedekig, -századokig megmarad. De nemcsak a könyvekre, újságokra kell gondolnunk, vagy nemcsak a boldog életeseményekre, hanem például a nyomtatott gyászjelentőkre, hiszen ezek ugyanúgy hozzátartoznak nemcsak az egyén, hanem a szűkebb vagy tágabb társadalom életéhez, segítségükkel akár egy teljes korkép megrajzolható.

Az EMKE Szabédi László Emlékházában egyebek mellett megtalálható Engel (írói álnevén Köllő) Károly (1923-2002) irodalom- és művelődéstörténész hagyatéka. A 23 dobozból egy teljes dobozt az egyedülálló gyászjelentő-gyűjtemény tesz ki, csaknem félezer tétellel. Jelen kiállítás fókuszában azonban szigorúan véve nem maguk a gyászjelentők állnak. Voltaképpen a gyűjteménynek sem az a legfőbb erénye, hogy ritka és igencsak terjedelmes, hanem hogy Engel Károly számos gyászjelentés hátára hosszabb-rövidebb megjegyzést fűzött az elhunyttal, illetve a temetési szertartással kapcsolatban. A kiállítás ezekre a feljegyzésekre fókuszál, melyek egyfelől megismertetnek az elhunytak személyiségével, ugyanakkor sok esetben társadalomrajznak is beillenek.

A kiállításmegnyitón a hatályos járványügyi szabályozások szerint csak EU-s igazolvánnyal rendelkezők (teljesen beoltottak vagy a betegségen 15–180 napja átesett személyek) vehetnek részt. A kiállítás dec. 21-ig látogatható kedden és csütörtökön délután 5 és 7 óra között, illetve szombaton 11 és 1 óra között.

(Címlapfotó: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?