Könyvterjesztők ellen indított vizsgálatot a romániai Versenytanács

Tisztességtelen piaci magatartás miatt vizsgál több romániai könyvterjesztőt, jelentette be csütörtökön a Versenytanács a News.ro szerint.

A vizsgált vállalatok között van a Vremea Kiadó, a Curtea Veche Publishing, a Publica Com, a Nemira Publishing House, a Humanitas, a RAO forgalmazói részlege, az Editura Trei, az Art Kiadócsoport, a Polirom Kiadó, a Litera Kiadócsoport, a Direct Client Services, a Humanitas könyvesboltok és a Romániai Kiadók Szövetsége.

A Versenytanács azt vizsgálja, hogy az említett cégek összehangolták-e a piaci magatartásukat úgy, ahogy tömegesen és szervezetten megtagadták az eladást egy bizonyos ügyfélnek vagy konkurrens vállalatnak, annak érdekében, hogy eltüntessék a piacról.Illusztráció: pexels.com

A vizsgálat keretében a Versenytanács bejelentés nélküli látogatásokat tett a vállalkozások székhelyein, és jelenleg elemzik az itt szerzett információkat, dokumentumokat. A inspekciót a bukaresti fellebbviteli bíróság jóváhagyta.

Amennyiben a Versenytanács piaci rendellenességet állapít meg, az érintett vállalkozásokat éves forgalmuk 10 százalékáig terjedő bírsággal sújthatják. Ha együttműködnek a Versenytanáccsal, a hatóság elállhat a bírságtól vagy mérsékelheti azt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?