banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Az emberek ki vannak éhezve a hiteles példaképekre – új könyvéről kérdeztük Kádár Annamáriát

Valódi példaképek címmel jelent meg Kádár Annamária pszichológus legújabb könyve, amelyben inspiráló történeteket olvashatunk küzdelemről és kitartásról. A 13 szereplőt, főhőst és történetüket felvonultató kiadvány különlegessége, hogy olyan hősöket állít az olvasó – legyen az gyermek vagy felnőtt – elé, akiknek történetei valós eseményeket tartalmaznak. A mesehősök ugyanis ismert és elismert magyar emberek.

A szerzőt új könyvéről kérdeztük, kíváncsiak voltunk, mi inspirálta arra, hogy valóságos történetek alapján írja meg a meséket, illetve hogy valóban szükségük van-e a fiataloknak arra, hogy ezen személyiségek történeteivel mese formájában találkozzanak.

Amint a pszichológus-szerző elmondta, a könyv ötlete idén tavasszal született meg. Gergely Orsolya szociológussal közös kutatást végeztek, és arra ébredtek rá, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek „rettenetesen ki vannak éhezve a hiteles példaképekre”, olyan valóságos emberekre, akik helytállásukkal, tehetségükkel, kitartásukkal, emberségükkel megmutatják, hogyan érdemes élni. Kádár Annamária szerint az olvasók olyan embereket szeretnének maguk körül látni, akiket küzdelemmel elért eredményeikért és emberi tartásukért egyaránt becsülhetnek. Akik olyasmit képviselnek, amire tisztelettel gondolhatunk, és amit jó volna megtanulni tőlük.

Fotó: Kádár Annamária - Facebook

„Ilyen példaképekből ma fájdalmasan nagy hiány mutatkozik – de azért természetesen még mindig léteznek, és meg lehet találni őket. Ez adta az ötletét a készülő könyvnek, amelyben 13 kortárs magyar példakép történetét dolgoztam fel mesei formában. A felsőtagozatos iskolások, a kiskamaszok, a kamaszok is szeretik a valós szereplőkről szóló, „igaz” meséket” – tette hozzá a szerző.

A 13 kortárs magyar példakép – Al Ghaoui Hesna, Barabási-Albert László, Borbély Alexandra, Böjte Csaba, Halácsy Péter, Jentetics Kinga, L. Ritók Nóra, Máté Bence, Michelisz Norbert, Polgár Judit, Roska Botond, Ürge-Vorsatz Diána és Vecsei H. Miklós – történetében az a közös, hogy mindannyian megharcoltak a külső és belső sárkányokkal, nem adták fel, ha akadályokba ütköztek, a kudarcok után is talpra tudtak állni, és hosszú küzdelem után elérték azt, amit célul tűztek ki maguknak. Nem hullott ölükbe a siker, mindannyian rögös utat jártak be és rengeteget dolgoztak azért, hogy ott legyenek, ahol ma tartanak – fejtette ki a főhősök kiválasztása kapcsán a szerző, aki a mesék megírása előtt interjúkat készített a főszereplőkkel.

Mint kiderült, az interjúkészítési folyamat nagyban hozzájárul a mesék végleges változatához.

„Az interjú során rengeteg életmesét hallgattam, az egyik nagy kihívás az volt, hogy ezek közül melyek kerüljenek be a történetekbe. Inkább az okozott fejtörést, hogy hogyan írjam úgy meg, hogy felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt érdekes legyen” – mutatott rá.

Mint mondta, többször is átírta mindegyik mesét, csak többszöri átformlás után született a végső formátum. Az egyes mesék történetei úgy jöttek létre, hogy a szerző egy-egy sikeres pillanatot emelt ki filmszerűen a szereplők életútjának a kezdetéről, és innen vezette le, hogy miként sikerült eljutniuk oda, ahol most tartanak.

„A Vezércsel sorozatot néztem. Emlékszem, amikor bevillant, hogy nem lineárisan, hanem in medias res-típusú kezdéssel indítok. Máté Bence története a levélvágó hangyákkal volt az első, amit átírtam. Majd ezt gyerekeken és felnőtteken teszteltem és működött. Volt olyan szereplő, akivel többször is beszélgettem, mert a kiemelt pillanat minden részletére kíváncsi voltam. Annyi interjút végignéztem mindenik szereplővel, annyi cikket végigolvastam, a gyerekkoruk minden apró részletének utánakerestem, és az interjúban is rákérdeztem, hogy egy adott pillanatban azt mondtam a férjemnek, lehet, hogy már valakit jobban ismerek, mint a saját férje vagy felesége” – fejtette ki a pszichológus-szerző.

A szereplők kiválasztásával kapcsolatban elmondta, hogy próbált minden területről egy-egy olyan képviselőt kiválasztani, aki elismert a szakmájában nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. Joseph Campbell az Ezerarcú hős című könyvében írja, hogy „csak akkor találjuk meg az élet kincseit, ha leereszkedünk a szakadék legmélyére. Ahol összerogysz, ott lapul a kincs. Amit keresel, az éppen abban a barlangban rejlik, ahová félsz belépni”. A könyv mindenik hőse farkasszemet tudott nézni a saját félelmeivel és le is tudta győzni azokat – hangsúlyozta Kádár Annamária azzal kapcsolatban, hogy milyen szempontok alapján esett a választása éppen erre a 13 hősre.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e folytatása a való életből merített, valóságos embereket bemutató meséknek, azt a választ kaptuk, hogy ez még nyitott kérdés, de még egy könyvre való hős biztosan kikerülne. „Már a listám is megvan róluk” – zárta gondolatait.

Kádár Annamária Valódi példaképek című könyvét meg lehet rendelni interneten, vagy megtalálható a marosvásárhelyi Kulcslyuk könyvesboltban.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?