Pszichológus: legyen hálás, és boldog lesz a kapcsolata, az élete

A pozitív érzelmek közül a legfontosabb a hála, hiszen az egyéni és a kapcsolati jóllétet egyaránt előmozdítja, véli Dr. Barbara Fredrickson pszichológusprofesszor. Ennek oka, hogy a hála a figyelmet a már meglévő dolgokra tereli ahelyett, hogy a hiányosságokat hangsúlyozná, írja a divany.hu portál.

A pozitív érzések ereje 

Fredrickson megállapította, hogy a pozitív érzelmek, mint például a hála, szélesítik a gondolat-cselekvés készletet, elkötelezettebbé teszik az embert, és javítják az egyéniségét is. Segítenek felépíteni azokat a fizikai, szellemi és szociális erőforrásokat, amelyek a későbbiekben felhasználhatók. Ennek eredményeként nemcsak boldogabbnak érzik magukat, de a pozitív eredmények felfelé irányuló spiráljába is bekerülhetnek, aminek hatására erősödik bennük a hála érzése. A hála az értékekre és a jóra emlékeztet: egyfajta pozitív pszichológia, hiszen segíti az embereket, hogy annak örüljenek, amijük van, ahelyett, hogy azon szomorkodnánk, amijük nincs. 

A szakemberek úgy vélik, a hála, a szeretet, a lelkesedés és a remény együttesen hozzájárul ahhoz, hogy bárki elégedett lehessen az életével. Sőt, dr. Robert Emmons pszichológus megállapította, hogy a hála csökkenti a negatív hatásokat és növeli az általános optimizmust is. Vannak, akik számára a hála az egyik legtermészetesebb érzés, de olyanok is akadnak, akiknek gyakorolniuk kell ennek kifejezését. 

Fotó: pexels.com

Egy tanulmány szerint azok a párok, akik rendszeresen kifejezték a hálájukat egymás iránt, 50 százalékkal nagyobb eséllyel maradtak együtt a következő hat hónapban, mint azok, akik nem. Ennek oka, hogy ha az ember hálás a pertneréért és a partnerének, a másik fél érzi, hogy megbecsülik, elismerik és törődnek vele, azaz szeretik. 

Ezért fontos, hogy a jó dolgok értékelése mellett arra is időt szánjon, hogy kifejezze háláját a környezetében élők számára. Összpontosítson és mutasson rá az erősségeikre, mondja el nekik, hogy mennyire fontosak. A hála gyakorlása segíthet abban, hogy jobban kifejezze szeretetét, és jobban szeretve érezze magát egy személy.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?