banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kolozsvárra érkezik a Transeuropa23 művészeti, politikai és kulturális fesztivál

A Transeuropa23 – művészeti, politikai és kulturális fesztivál idén október 11–15. között érkezik Kolozsvárra. A fesztivál a „Holding Spaces” téma köré szerveződik, és elsősorban azt kérdezi a résztvevőktől, hogy milyen környezetben szeretnének élni.

A fesztivál a helyi partnerekkel együttműködve több nyelven (angolul, románul és magyarul) elérhető, gazdag programkínálatával igyekszik bemutatni a kolozsvári művészeti élet izgalmas alkotóit, bevonni a lakosokat és nemzetközi aktivistákat a legfontosabb politikai kérdésekbe, és workshopok, találkozók és egyéb események széles választékával otthont adni a részvételi akcióknak – tájékoztattak közleményükben a szervezők.

Fotó: az esemény Facebook-oldala

Abban azt írták, hogy a programban helyi és nemzetközi színházi alkotók előadásai is helyet kapnak. A Stratagéme Theatre Company Forecasting című előadása a videónézési folyamatot vizsgálja, a lényegi elemekre fókuszálva: a testre és a képernyőre. A Reactor Alkotói és Kísérleti Egyesület Interior-Light előadása az identitásválságot és az azt követő depressziót dolgozza fel. Schneider-Lőnhárt Csenge Playdate című auditív performansza egy önvizsgálat arról, hogy mi tesz minket emberré.

A színházi vonalat egy mesterkurzus és egy fórumszínházas workshop is erősíti. Barbara Matijević a Forecasting előadást követő napon Intermedialitás az előadóművészetben címmel tart mesterkurzust, ahol konkrét művészi megoldásokat mutat be a fizikai és virtuális, az offline és az online médiumai között, és azt boncolgatja, hogyan lehet egy élő előadásban a színház és az internet működését egymás mellett alkalmazni. Tasnády-Sáhy Péter a fesztivál témájából kiindulva gyakorlati ismereteket nyújt a fórumszínházas módszerekről, Disconnected címmel. A műhelymunka alatt összeállított jelenet még aznap délután látható lesz a ZIZ-ben, egy workshopbemutató keretében.

A fesztivál tematikáját különböző típusú események járják körül: az Időutazás gyalogtempóban hangséta (alkotók: Adorjáni Panna, Láng Dániel) lehetőséget nyújt, hogy idegenként tekintsünk rá az ismerős terekre, épületekre, emléktáblákra, szobrokra; az október 13-ai Ipari telepek, ingatlanfejlesztés és lakhatáshoz való jog panelbeszélgetés a helyi urbanizmus problémás aspektusait taglalja, a szombati transznacionális találkozó pedig a fesztivál központi kérdéseinek ad teret – ecsetelik. A Transeuropa alatt két workshop is a témára fókuszál, melyek a fesztivál utolsó napján sorra kerülő performatív eseményen csúcsosodnak ki: a Shout it out – Tell your struggle ruhavarró, -javító és -átalakító workshop a fenntarthatóság jegyében zajlik (vezeti: Máthé Anna-Krisztina), A láthatatlanság emlékműve című műhelymunka (vezeti: Miklós Szilárd) eredménye egy ideiglenes köztéri alkotás lesz, amely a Karolina téren kerül felavatásra egy publikus ceremónia keretében.

A fesztivál szálai mind összefutnak majd a transznacionális találkozón, október 14-én, szombaton 15 órakor a Tranzit Házban. „A Holding Spaces assembly mindazokról az emberekről szól, akikkel a Transeuropa keretében a fizikai terekhez, a virtuális terekhez és a mentális terekhez való viszonyunkat különböző nézőpontokból vizsgáltuk. (…) A gyűlés célja, hogy mindazok, akik időt szánnak arra, hogy a szombat délutánt a társadalmi kérdések feltárásával és a közösségépítéssel töltsék, inspirációt és reményt találjanak egymásban, felismerjék a harcban lévő közösségüket, és megtalálják az elvi szolidaritás érzését” – üzenték a szervezők.

A fesztiválon a pataréti közösség is részt vesz: első nap Marion Colard PATA – Történetek és önreprezentáció Patarétről kiállítását nyitják meg, a zárónapon pedig Patarétre hívják az érdeklődőket egy beszélgetésre és a közösség zenészeinek koncertjére.

A teljes program elérhető a fesztivál hivatalos honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?