Kezdődnek a színházi évadok: mutatjuk az erdélyi társulatok kínálatát

Ha szeptember, akkor évadkezdés a színházakban. Az erdélyi magyar társulatok idén is különleges műsorkínálattal várják a nézőket: mutatjuk, miből lehet válogatni a 2024/2025-ös évadban.

Elérkezett a színházkedvelők kedvenc időszaka: kezdődik az új évad a teátrumokban. A 2023/2024-es időszakban kiemelkedő sikereket értek el a társulatok, számos díjjal gazdagítva az erdélyi magyar színházi szférát. Voltak fesztiválok, gyerek– és interaktív programok, megünnepelték a színház világnapját, és természetesen számos látványos, különleges előadás került a színpadokra. Összegyűjtöttük, mivel készülnek a most induló szezonra.

Forrás: Szigligeti Színház Facebook-oldala

Temesváron már most sikerre van ítélve az évad

Új nagyszínpadi- és gyerekelőadások, valamint az elmúlt évek közönségsikerei egyaránt megtekinthetők lesznek a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház idei évadában. Mint fogalmaztak: közönségsikerre ítélt szezon lesz ez, musical, regényadaptáció, egyéni produkciók, valamint dalszövegek inspirálta darab is színpadra kerül. Természetesen a legkisebbeknek is kedveskednek: három új gyerekelőadás kerül idén színpadra, valamint a nagy érdeklődésre számot tartó produkciók továbbra is repertoáron maradnak.

Szeptember 2-án elkezdődött a bérletértékesítés, így október 15-ig bárki beszerezheti azt, hogy biztosan ne maradjon le az évad egyik előadásáról sem.

Shakespeare nyitja az évadot Sepsiszentgyörgyön

„Továbbra is szeretnénk nagyokat álmodni, és olyan alkotókkal együtt dolgozni, akik kihívást jelentenek számunkra, akik által fejlődni tud a társulat és ezáltal a közönségünk is” – fogalmazott Pál-Ferenczi Gyöngyi, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója az évadnyitó gyűlésen. Elmondta, hogy az évad első bemutatójának, Shakespeare A vihar című darabjának próbái már zajlanak, ezzel együtt pedig öt új nagyszínpadi előadás készül a 2024/2025-ös évadra.

Az új darabok mellett az elmúlt évad összes előadása repertoáron marad, emellett idén is lesz miniévad, amely tavaly nagy közönségsikernek örvendett, és szakmai szempontból is fontos volt, hisz a színházkritikusok, színházigazgatók, fesztiválszervezők ilyenkor tudják megtekinteni a sepsiszentgyörgyi előadásokat.

Új előadásokkal és régi közönségkedvencekkel készülnek Csíkszeredában

Stúdiótermi bemutatóval, nagyszínpadi és kamaratermi közönségkedvencekkel, meghívott előadásokkal és fesztiválszerepléssel indítja az évadot a Csíki Játékszín. Az első felnőtt nagyszínpadi bemutató Floran Zeller Az apa című darabja lesz Vladimir Anton rendezésében, ezt követi a hagyományos újévi zenés előadás, A muzsika hangja című legendás musical Szentecki Zita rendezésében, az új évet pedig Csiky Gergely Buborékok vígjátékával indítja majd a társulat a Mohácsi testvérek átdolgozásában.

Érkezik Robert Icke A doktor című műve, amit a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulata hozott létre Andrei Șerban rendezésében, Pintér Béla Parasztopera című zenés darabját Györfi Csaba álmodta színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színészeivel, a Tamási Áron Színház Shakespeare-produkcióját, A vihar című előadást pedig Bodó Viktor rendezésében láthatják majd a bérletes nézők.

Részlet a Koldusopera című előadásból/ Fotó: Csíki Játékszín Facebook-oldala

Az egyensúly, harmónia és fenntarthatóság évada veszi kezdetét Nagyváradon

Az egyensúly, a harmónia és a fenntarthatóság köré épül fel a nagyváradi Szigligeti Színház új évada, ezzel tükrözve a klasszikus és a kortárs, a régi és az új, az idős és a fiatal találkozását. Szigligeti Társulat öt bemutatót tervez a szezonra, az első Kovács D. Dániel rendezésében Nyikolaj Vasziljevics Gogol ismert komédiája, A revizor lesz. Ezzel párhuzamosan egy stúdióelőadás próbafolyamata is zajlani fog. Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című drámáját Botos Bálint rendezi. Szilveszterkor Földes Imre, Harmath Imre és Ábrahám Pál Viktória című nagyoperettjét láthatja majd a publikum, amely a Szigligeti Társulat, a Nagyvárad Táncegyüttes és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház koprodukciója lesz, Novák Eszter rendezésében.

Az évad második felében egy kortárs nagyszínpadi drámát láthat majd a közönség Anca Bradu rendezésében, amely magyar nyelven első alkalommal lesz bemutatva. A darab szerzője a román származású, Franciaországban élő, kortárs drámaíró Matei Vișniec, aki franciául írta meg először a művet Lysistrata, mon amour címmel, mely a szerző román fordításában Lysistrata, dragostea mea címmel jelent meg. A magyar ősbemutató címe Szerelmem, Lüszisztraté lesz. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatója William Shakespeare egyik legismertebb komédiája lesz, az Ahogy tetszik, melyet Balogh Attila színművész rendez. Mindezek mellett tervben van még egy-egy stúdióbemutató Hunyadi István és Tóth Tünde színművészek rendezésében, illetve egy koprodukció a Szentendrei Teátrummal, melyet Kincses Réka ír és rendez, ennek előmunkálatai már idén elkezdődnek workshopok által.

Kortárs színházi találkozóval kezdődik az évad Székelyudvarhelyen

Szeptember 16-án kezdődik a dráMA kortárs színházi találkozó a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban, az esemény pedig kétségkívül méltó kezdete lesz a 2024/2025-ös évadnak.

Az évad első előadásának próbái már zajlanak: William Shakespeare Athéni Timon című drámájának feldolgozását, a Timon című darabot Zakariás Zalán állítja színpadra.

80. évadát kezdi a marosvásárhelyi magyar társulat

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jogelődje, a Székely Színház 1946. március 10-én A mosoly országa című Lehár Ferenc-operettel nyitotta meg kapuit. A Tompa Miklós rendező és báró Kemény János színházigazgató által alapított teátrum első, 1945/1946-os szezonja úgynevezett „csonka” évadnak számít, hiszen az első bemutatóra csupán tavasszal kerülhetett sor. A 2024/2025-ös új évad tehát az első „csonka” évadtól számított nyolcvanadik.

A 2024/2025-ös évadban olyan rendhagyó programok és előadások várják majd a nézőket, mint az immár második alkalommal megrendezett, a jubileumi tematikára hangolt színházi tájfutás, a társulat elmúlt tíz esztendejének egyik legsikeresebb produkciója, A nyugalom felújítása, valamint a jubileumi szezon csúcspontjaként 2025. március 10-én a Nagyteremben ősbemutatóként debütáló Ünnepi előadás premierje, mely kifejezetten a 80. évad alkalmából készül, és a mindenkori marosvásárhelyi és egyetemes színjátszás origóját, magát a színészt, és a tulajdonképpeni színészlét keserédes, minden korban felbukkanó hullámvölgyeit állítja a középpontba, Radu Afrim színrevitelében. Emellett viszont éppen, hogy a színészi hivatás és az előadóművészet illékonyságát tematizálja a Perényi Balázs rendezésében létrejövő improvizációs előadás, mely a Vagy-vagy címet viseli.

Mindezeken felül az új évadban három további bemutatóval gazdagodik a társulat repertoárja. A tavalyi idényhez hasonlóan a színház most is kiemelten fontosnak tartja ősbemutatók, színpadon eddig még soha nem látott történetek színrevitelét, miközben nagy hangsúlyt fektet a fiatal alkotógenerációval való együttműködésre. Ebből adódóan, szeptember végén kerül sor a Metaxa című egyedülálló színpadi adaptáció bemutatójára a Kisteremben, melyet Garaczi László azonos című regényéből inspirálódva, Fehér Balázs Benő jegyez. Szintén színpadi ősbemutatóként, Kiliti Krisztián rendezésében valósul meg a spanyol-mexikói kultuszfilm, a Sexo por compasión nyomán Santa Lolita címen érkező kistermi előadás. Továbbá újszerű megközelítésben lesz látható Lev Tolsztoj „legnagyobb társadalmi regénye”, az Anna Karenina, melyet a Nagyteremben Keresztes Attila állít színpadra.

A Janovics című előadással indítanak Kolozsváron

Az idei évad is izgalmas programokat ígér: hét bemutató, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, és az évad végére tervezett Harag György Emlékhét várja a közönséget.

Az évad első bemutatója, a Janovics című előadás lesz szeptember 25-én a színház stúdiótermében. Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadásnak az előbemutatóját július 7-én láthatta a közönség. Idén sem marad színházi fesztivál nélkül a kolozsvári közönség: november 2-17. között újra megrendezik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A kétévente megrendezett esemény az egyik legrangosabb nemzetközi színházi fesztivál az országban, amelynek az ez évi lesz a kilencedik kiadása.

A 2024/2025-ös évadban az előadások mellett számos kiegészítő program várja majd azokat, akik az előadások megtekintésén túl szeretnének mélyebb betekintést nyerni a színházi produkciók és a színház működése mögé. A továbbiakban is lehetőség van az ESziK vagy isszák? színházi nevelési programra jelentkezni. A program keretében minden korosztály számára a színház bármelyik műsoron lévő előadásához önismereti jellegű felkészítő és feldolgozó csoportfoglalkozásokat biztosít. Emellett az érdeklődők részt vehetnek közönségtalálkozókon és kulisszalátogatásokon is. A kulisszajárások alkalmával a nézők felfedezhetik az előadások háttérvilágát, megismerhetik a díszletek, jelmezek és technikai megoldások rejtelmeit. A közönségtalálkozókon pedig az előadások után lehetőség nyílik a színészekkel való beszélgetésre, így közelebbről is meg lehet ismerni az előadások világát.

Opera Napok, csíkszeredai miniévad és Puccini a Kolozsvári Magyar Opera kínálatában

Tartalmas évadot nyit a Kolozsvári Magyar Opera. Mindjárt a legelején a múlt évad utolsó bemutatóját ismétlik meg, a Jézus Krisztus Szupersztárt, amely hatalmas közönségsiker aratott. Ezt követően minden korosztálynak ajánlják a negyedik Opera napokat, ahol a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit színes programok várnak.

Ezt követi a hagyományossá vált csíkszeredai kiszállásnak, a miniévadnak az előkészítése. Idén a Trubadúrt, a My Fair Lady-t, a Jézus Krisztus Szupersztárt és egy operettgálát visznek Székelyföldre. Ezt egy újabb rendkívüli magyar mű követi: Erkel Ferenc Bánk bánjának egy teljesen új jelmezbe és díszletbe helyezett, Vidnyánszky Attila által rendezett formáját mutatják be október végén. Az év utolsó nagy bemutatója A diótörő lesz, amire rég készül már a társulat. Emellett október és november folyamán öt Pucccini operát mutatnak majd be az operaszerző halálának 100. évfordulója alkalmából.

Az évad második felében sem lesz hiány izgalmas előadásokból: ami már biztos, hogy színpadra kerül egy kortárs és egy gyerekopera is.

40 év színház Gyergyószentmiklóson

Alapításának 40. évfordulóját ünnepli a Figura Stúdió Színház, így a társulat a közösséggel együtt szeretné méltóképpen megünnepelni a gyergyószentmiklósi színház születésnapját. A megye legrégebben működő színháza 40 évvel ezelőtt az Öntödében bontogatta szárnyait, és 40 év után a költözést követően ide tért vissza a társulat. A múltidéző, számos meglepetést tartogató 2024/25-ös évad során hat bemutatóval, a FiguraFeszt II. nevet viselő mini-évaddal, performatív jellegű kiállítással, valamint az elmúlt négy évtizedet összefoglaló dokumentumfilmmel idézi meg a Figura szellemiségét a társulat.

Rögtön premierrel kezdi a színházi évet a társulat, Molnár Ferenc Liliomját Albu István viszi színpadra. A magyar drámairodalom egyik leghíresebb és legtöbbet játszott darabját rockzenével fűszerezve mutatják be az Öntöde stúdiótermében szeptember 4-én. A Liliomot követően az ünnepi évadban olyan régi előadásokat, címeket gondolnak újra, amelyeket a Figura első éveiben láthatott a közönség. A hónap végén, szeptember 28-án a visszatérő alkotó, Keresztes Attila rendezésében Sławomir Mrożek Ház a határon című darabját tűzik műsorra, amelyet 1992-ben Kövesdy István rendezett. Idén sem téveszti szem elől a társulat a sok éve kitűzött célt, nevelő jellegű gyerekelőadással ajándékozzák meg a kicsiket és gyergyószentmiklósi családokat; a színház második gyerekelőadását (1991, r.: Bocsárdi László), Lázár Ervin A kisfiú meg az oroszlánok című meseregényét állítja színpadra Kolozsi Borsos Gábor, a társulat színésze.

Az évad második felében egy olyan rendezővel dolgozik együtt a társulat, aki talán a legközelebb áll a Figura kezdeti kísérleti jellegéhez: Sardar Tagirovsky az Übü királyt viszi színpadra, amelyet már több ízben is feldolgozott a társulat az 1980-90-es években. A magyar színjátszás és drámairodalom kezdetére nyúl vissza Albu István, aki Balassi Bálint Szép magyar komédiáján dolgozik a társulattal tavasszal. A Figura repertoárjába első körben 1993-ban került be ez a magyar darab Barabás Olga rendezésében. Az ünnep az évad végén beteljesedik, és kerek egész lesz a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal közös produkcióval, amelyet a színház alapítója, Bocsárdi László visz színre.

A tavalyi évadban a társulat színészei egy filmes műhelymunkán vettek részt, amelynek produktuma egy több szálon futó kisfilm lett. Az elkészült jeleneteket idén egy 90 perces játékfilmmé bővítenék, amelynek rendezője és forgatókönyvírója Csuja László, aki visszatérő alkotó a Figuránál;, 2015-ben vitte színpadra az egyik legtöbbet játszott négykezes előadást Kövekkel a zsebében címmel.

Vendégelőadással indítanak Szatmárnémetiben

Vendégelőadással indul a 2024/2025-ös színházi évad előadásainak sora Szatmárnémetiben. A Harag György Társulat szeptember 7-én 19 órától látja vendégül a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadását, az Iráni konferencia című produkciót. Az előadás rendezője a négyszeres UNITER- és Jászai-díjas színházi alkotó, Bocsárdi László.

Az új évadban is ígéretes saját bemutatókkal és a magyar színházi paletta kiemelkedő előadásaival várják a közönséget. Céljuk, hogy a nézők minden műfajból kapjanak kedvükre valót, a magyar és az egyetemes drámairodalom remekeiből válogatva. A 2024/2025-ös évad első bemutatója egy fergeteges komédia lesz, A miniszter félrelép című Ray Cooney-darabot Lendvai Zoltán állítja színpadara, lesz továbbá III. Richárd és Mester és Margarita-adaptáció is.

A bérletesek választhatnak további előadások közül is: a nagy sikerrel játszott szatmári előadások, valamint újabb stúdiótermi produkciók közül válogathatnak, illetve lesznek különböző vendégelőadások is.

Szeptember 3-án újraindul az előadások sora az Ács Alajos Stúdióban is Martin McDonagh A kripli (r. Bélai Marcel) című előadásával, ezt követi szeptember 6-án a Káosz Csábi Anna rendezésében, amely Sofia, egy családanya és általános iskolai tanárnő történetét mutatjha be, akinek ki kellene állnia az iskolájáért, hogy ne zárják be, de valahányszor felszólal, sírhatnékja támad. Julia egyedülálló pszichológus. Végre rátalál a várva-várt szerelem, de tanácstalan, hogyan döntsön, mert az illető a betege. Emmi újságíró, anya és feleség, de ez egyszerre nagyon sok neki...

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?