Huszonnyolcadik kiadásához érkezett a Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivál

Október 3–6. között 28. alkalommal szervezik meg a Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivált Balánbányán. A szép múltra visszatekintő, Kárpátokon átívelő, közösségkovácsoló erővel bíró esemény részleteiről a volt táncosból főszervezővé előlépett Székely Árpád-Tamás számolt be.

A Botorka Nemzetközi Néptáncfesztivál a Balánbányán működő Ördögborda Néptáncegyüttes kezdeményezésére jött létre immár 28 éve. Habár a rendezvény az elmúlt években többször is vándorolt – Marosfőre, Csíkszeredába, tavaly pedig Csíkszentdomokosra költözött –, idén újra visszatér a gyökerekhez: több mint 250 résztvevőt várnak Balánbányára október 3–6. között.

Fotók forrása: Ördögborda Néptáncegyüttes Facebook-oldala

Székely Árpád-Tamástól, a fesztivál főszervezőjétől megtudtuk, hogy az eseménynek már megvannak a jól bevált programpontjai, ám természetesen újítások is bekerültek a kínálatba. Néhány kivétellel minden nyitott a nagyközönség számára is, hiszen a szervezők azt szeretnék, ha minél több ember betekintést nyerhessen ebbe a különleges világba.

Október 3-án, csütörtökön 15 órakor nyitja meg kapuit a fesztivál, ekkorra várják a meghívott néptánccsoportok érkezését, majd 19 órától a megnyitó gálaműsor veszi kezdetét az Ördögborda Néptáncegyüttes és utánpótlása, valamint a Prücsök Néptánccsoport közös, egészestés mesejátékának bemutatójával, amely a felcsíki táncanyagra épül. Az este táncházzal folytatódik, ahol a hangulatot a Kedves Zenekar biztosítja majd.

Október 4-én, pénteken 9 órakor indulnak a csapatok egy igazán izgalmasnak ígérkező túrára az Egyes-kőhöz. Az út során interaktív csapatjátékokban próbálhatják ki magukat a résztvevők, majd a csúcson történő pihenés után szintén játékokkal tarkított hazaút várja a őket. 17 órától a meghívott felcsíki polgármesterek főztjét kóstolhatják meg a kirándulók, ezzel is erősítve a települések közti párbeszédet. 20 órától ImproVíziók 2.2 címmel koncertre várják az érdeklődőket, amely egy varázslatos, improvizációkon alapuló, utazásra kíséri el a hallgatóságot, ahol az úticél az előadók számára sem mindig ismert, de hát nem is az a fontos, hanem maga az utazás – fogalmazott a szervező. Azt est pedig természetesen táncházzal zárul, ahol a talpalávalót a Kedves Zenekar húzza.

Szombaton a már hagyományossá vált gasztronómiai kiállítással veszi kezdetét a nap, ahová természetesen szeretettel várnak minden érdeklődőt, hogy megkóstolják a meghívott tánccsoportok saját falvaiból hozott, egyedi ételkülönlegességeket, a terülj-terülj asztalkák kavalkádján ugyanis mindenki a saját helyi különlegességeit mutatja be és tálalja fel. 10 órától Csíkszentdomokosra látogatnak a csapatok, ahol megemlékeznek a felcsíki zenészekről az emlékükre állított kopjafánál.

Az Erdélyi Magyar Népzenészek Egyesülete 2018 óta szervez gyűjtéseket az idős, még élő nagy zenészeknek, illetve igyekszik emléket állítani a már elhunyt zenészeknek. Több kalotaszegi és mezőségi településen után immár Gyimest és Csíkszentdomokost is díszíti egy kopjafa, amely az emlékezést hivatott szolgálni.

17 órától a néphagyományt művelő embereknek felajánlott szentmisére kerül sor, 18 órától pedig gálaműsor zárja a fesztivált. Itt megmutatkozik minden meghívott tánccsoport, ezáltal pedig egy olyan színes kavalkád jön létre, amelyet joggal nevezhetünk a fesztivál ékkövének. És hát mi más lenne méltóbb végszó egy ilyen tartalmas programhoz, mint egy táncház a Tokos Zenekar prímásával, Vajas Alberttel és barátaival?

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?