Herczku Ágnes Mérán: „több szál fűz Kalotaszeghez” (VIDEÓ)

Herczku Ágnes népdalénekes és a több hangszeren játszó Nikola Parov magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokkal indították a szombati koncertek sorát a Méra Világzenei Csűrfesztiválon. Az énekesnő kalotaszegi gyűjtéseiről is mesélt a Maszol stábjának a koncert után, de az is kiderült, hogy miből áll össze a magyar világzenei szcéna megkerülhetetlen előadójának fellépőruhája. (Videó: Varró-Bodoczi Zoltán)

A tavalyi „lite” kiadás után felszereltebb helyszínnel tért vissza a Mérai Világzenei Csűrfesztivál, ahol szombaton a kiadós esti zápor csak rövid időre függesztette fel a járvány előtti időkre emlékeztető hangulatot. A nap első zenei fellépői, Herczku Ágnes és Nikola Parov annyira törzsvendégnek számít a mérai fesztiválon, hogy már a rendezvény elődjének számító kalotaszegi néptánc-táborban is felléptek, akkor csak a résztvevőknek szóló zártkörű koncerten. „Már akkor is nagyon tetszett az a fajta őszinte lelkesedés, az akarni akarás. Annyi mindent hallunk ma már, ami üres lózung marad, ezért annyira jó érzés, ha valaki nem csak mondja, hanem csinálja is” – utalt Herczku Ágnes a fesztiválalapító szervezők, Bethlendi András és Varga Zoltán munkájára. A csűrfesztiválnak az énekesnő szerint évről évre egyre nagyobb a presztízse, Magyarországról is szívesen jönnek ide fellépni a zenekarok.

A zenészpáros nem csak fellépőként jár Kalotaszegre, hanem gyűjteni is. Herczku Ágnes a magyarvistai Gergely Erzsi nénihez járt több mint tíz évig, de nemrég Mérán is találtak valakit, akihez, mint mondta, biztosan vissza fognak még járni: Harmatos József, aki szó szerint énekelve jön-megy a faluban, és egyébként személyesen is jelen volt a szombat esti koncerten. Az énekesnő szerint még mindig érdemes utánakérdezni, hogy szokott-e valaki énekelni a faluban, ezt tette ő is, amikor Nikolával először Mérán járt. A szállást adó ismerősük egyből Józsi bácsit ajánlotta. „Egy karácsonyi kántát kérdeztem tőle először, és majdnem leestünk a székről Nikolával, hogy ebben a picike, filigrán emberben hogy van ilyen hatalmas és gyönyörű hang” – mesélte Herczku Ágnes. Mint megtudtuk, a 2005-ös mezőségi, visai gyűjtés anyagából összeállt Hozomány című lemez után a magyarvistai Gergely Erzsébettől gyűjtött dallamokból jelenik majd meg a népdalénekes következő lemeze a közeljövőben.

A mérai koncerten, ahol a zenészpárost Gera Gábor kísérte harmonikán, Fekete Márton brácsán és Molnár Péter bőgőn, egyébként magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamok hangzottak el. „Nikola felerészt bolgár, a nagyapja nagyon szépen tudott gadulkázni (bolgár népi hangszer, szerk. megj.), a nagymamája megalázóan gyönyörűen énekelt, ő pedig náluk töltötte a nyarait, és járt öregekhez is gyűjteni” – mondta el Herczku Ágnes. Nikola mutatta meg Ágnesnek például azt a híres bolgár balladát, amelyről rögtön tudta, hogy meg fogja tanulni, de színpadon ritkán játsszák, a szombati mérai koncert viszont éppen a ritka alkalmak egyike volt. Az összeállításban szerepeltek dallamok Bartók Béla zoboralji (Szlovákia) gyűjtéseiből is. Érdekesség, hogy a koncerten hangulatban és dallamban hasonló bolgár és magyar népdalok is egymás mellé kerültek néhol. „Ezekre szokták mondani, hogy véletlenek, de valójában nincsenek véletlenek” – jegyezte meg Herczku Ágnes. Koncertjükből mutatunk ízelítőt videónkban, amelyben fény derül a népdalénekes ruhájának néhány személyes jelentőségű részletére is.

A Mérai Világzenei Csűrfesztivál zárónapján, vasárnap az Ötödik Évszak, a Los Orangutanes és a Csángálló lép fel. A Szarka-telekre való belépésnek a jegy megvásárlásán kívül még van egy feltétele a járványhelyzet miatt, a tudnivalók itt olvashatóak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?