Felnyitják a marosvásárhelyi Református Kollégium alapkövében talált időkapszulát

Előkerült a marosvásárhelyi Református Kollégium 1908. szeptember 10-én elhelyezett alapköve. A püspökség kérésére kiemelték az egy méter hosszú, 80 centiméter széles és 60 centiméter magas kolozsvári fehér homokkőből készült alapkövet az épület jobb szárny középső főfalából – tájékoztat közleményében a Maros Megyei Múzeum.

Az Erdélyi Református Egyházkerület megbízásából a székelyudvarhelyi Lukács Alpin’s Kft. által végzett felújítási munkálatok során találták meg az alapkövet. A kiemelést a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum képviselője, dr. Csók Zsolt, a régészeti feltárások vezetője irányította, a Maros Megyei Múzeum csapata végezte el a munkát.

Az iskola alapköve | Fotó: Maros Megyei Múzeum

Az alapkőbe helyezett időkapszula felnyitását a Maros Megyei Múzeum restaurátorai végzik a Műtárgyvédelmi osztály vezetőjének felügyelete alatt. Az esemény nyilvános lesz, és hétfőn 15 órai kezdettel tartják meg a Maros Megyei Múzeum várbeli épületében, amely a Történeti osztály székhelye. Az eseményt élőben is közvetítik a Maros Megyei Múzeum és az Erdélyi Református Egyházkerület Facebook-oldalán.

A múzeum közleményében megjegyzik, hogy az elöljáróság gyűléseinek jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a kollégium terveit 1906 és 1907 között készítette Baumgarten Sándor budapesti műépítész. 1908. március 31-én a Városi Tanács is jóváhagyta az építkezést és 1909. augusztus 3-án befejezték a munkálatokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?