banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Visszakapta a református egyház a nagyenyedi Bethlen-kastélyt

A visszaszolgáltatási bizottság még augusztusban meghozta határozatát, amit október utolsó hetében közöltek ki az Erdélyi Református Egyházkerületnek, majd pedig a magyar szórvány napján jelentették be, hogy az egyház visszakapta a nagyenyedi Bethlen-kastélyt. Lőrincz Helga alpolgármester a Maszolnak elmondta: a sikeres visszaszolgáltatási eljárás is ékes bizonyítéka a helyi önkormányzat és az egyház jó együttműködésének, melynek záloga a műemlék épület további kihasználása is.

A Maszol megkeresésére Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere tudatta: az egyház vállalta, hogy az egykori fejedelmi palota visszaszolgáltatása után legalább tíz évig jelenlegi rendeltetésének megfelelően használja majd az épületet, vagyis maradhat benne az 1948-as államosítást követően létrehozott Történeti Múzeum. Igaz, a közgyűjtemény a belső felújítás megkezdése, majd pedig abbamaradása miatt 2012 óta nem látogatható – tette hozzá az alpolgármester. Elmondta azt is, immár az önkormányzat és az egyház közösen tervezheti meg a múzeum felújítását, illetve a Bethlen-kastély megfelelő belső kialakítását. Lőrincz Helga szerint a helyhatóság és az egyházkerület jó együttműködésének köszönhetően hosszú távon terveznek a közgyűjtemény sorsáról, így jó esély van arra is, hogy az országos mellett európai uniós forrásokat is be tudnak hozni a munkálatok elvégzésére.

A nagyenyedi Bethlen-kastély | Fotó: Református.ro, Kiss Gábor

A valamikori fejedelmi palota a nagyenyedi kollégium birtokába került, a tanintézettől államosították 1948-ban. A szakminisztérium 2011-ben rendelt forrásokat az ingatlan teljes felújítására, ám csak a külső tatarozással végeztek, azzal sem teljesen, belül pedig félbe is szakadtak a munkálatok – így immár kilenc esztendeje nem látogatható a közgyűjtemény. A kiállítási tárgyak becsomagolva, elraktározva hevernek, az épület belsejét pedig be kell fejezni, azt azonban egyelőre nem tudni, milyen forrásból és mikor – fejtegette érdeklődésünkre Lőrincz Helga.

Az Erdélyi Református Egyházkerület 2006-ban igényelte vissza a múzeum épületét is képező Bethlen-kastélyt. A restitúciós bizottság 2019-ben hozott döntést, amelyben elutasította az ingatlan visszaszolgáltatását, amelyet az Erdélyi Református Egyházkerület bíróságon támadott meg a Gyulafehérvári Ítélőtáblán. Az ítélőszék még ugyanabban az évben az egyházkerület számára kedvező döntést hozott, amelyet a restitúciós bizottság megtámadott, majd 2021. március 17-én végleges ítélet született, amelyben a Legfelsőbb Bíróság végletes ítéletében arra kötelezte a restitúciós bizottságot, hogy a visszaszolgáltatási kérést érdemben oldja meg – olvasható a Református.ro oldalon közzétett értesítésben.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a visszaszolgáltatásról elmondta: „Így egységes lesz a város központjában ez a mag, ahol a történelmi épületek, református templom, valamint a kollégium és a hozzá tartozó épületek vonzóvá teszik a települést a látogatók számára is. Szeretnénk ezt az épületet is lehetőségeink szerint felújítani, rendbe tenni, ahogyan a többi ingatlant is” – olvasható az egyházi elöljáró nyilatkozata az egyházkerület weboldalán.

Az egyházkerület a kollégium javítása és bővítése után a Bethlen utca tanári lakásait és a 14. századi református templomot, valamint a megvásárolt 19. századi, kisebb evangélikus templomot is felújítja.

A püspök hozzátette, a nagyenyedi városvezetőséggel eddig sikeresen tudott együttműködni az egyházkerület, hiszen az önkormányzat is fontosnak tartja az épületek rendbetételét, hasznosítását, és azt is elismeri, hogy a jogos tulajdonosokat illetik az ingatlanok. Az egyházkerület régóta nem kapott vissza jelentősebb épületet, így a Bethlen-kastély restitúciója pozitív előrelépés az utóbbi évek stagnálásában.

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?