Erdély legjei-válogatás: Őszi programajánló

A nyárnak ugyan vége, ám a kirándulások időszakának közel sem. Sőt! Az ősz teljesen új színbe öltözteti a tájakat, így egy ismerős környék is tud bőven meglepetést okozni. Mutatjuk, hová érdemes ellátogatni az évnek ebben az időszakában (is).

Kolozs megye: a Túri-hasadék

A tordaitól nem messze található Túri-hasadék gyönyörű kirándulóhely és országos jelentőségű Natura 2000-es természetvédelmi terület, ám valahogy a túrázók, kirándulók figyelmét gyakran elkerüli, kevesen ismerik. Méreteiben és arányaiban kisebb, mint „nagyobbik testvére”, a Tordai-hasadék, és sokkal rejtettebb is, nehezebb bejárni, mivel nem annyira kiépített, így a kalandra vágyóknak talán izgalmasabb is lehet.

Igaz, hogy nincs annyira kiépítve, nincsenek hidak, de az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgoztak azon a hegyimentők, hogy járhatóvá és látogathatóvá tegyék, így a túravezetők szerint nincs mitől félni. Ugyanakkor, aki nem szeretne végigmenni a hasadékon, az meg tudja kerülni azt, ám aki kalandvágyóbb, az leereszkedhet, és a völgy mentén járhatja végig a gyönyörű tájat, ami az őszi időszakban különösen szép látványt nyújt.

Szilágy megye: a Sárkányok kertje

Sárkány, Leányzó, Katonatiszt, Apátok és Kleopátra – nevük is van a Szilágy megyei Zsibóhoz közeli különleges sziklaképződményeknek, és több legenda is fűződik hozzájuk. A Sárkányok kertjének nevezett természetvédelmi területet már csak azért is érdemes mielőbb felkeresni, mert a folyamatos erózió miatt nem tudni, meddig lehet még megcsodálni a kőoszlopokat.  

A Sárkányok kertje egy felszíni erózióval létrejött sziklaképződmény Szilágy megyében, amelyet sokan a görögországi Meteorákhoz hasonlítanak. A különleges kőoszlopok Zsibótól kilenc kilométerre, az Almásgalgó falu határában lévő természetvédelmi területen találhatók. A környezet turistabarát: a sziklaképződmények között sétaösvények kanyarognak, a pihenni vágyóknak pedig egy pavilont állítottak fel, ahonnan a legszebb a kilátás a kertre. A természetvédelmi terület határáig aszfaltos út vezet fel, a bejáratnál ingyenes idegenvezetés igényelhető. A turistát végigkalauzolják az ösvényeken, és a hely történetét, a Sárkányok kertjéhez fűződő legendákat ismerheti meg.

Maros megye: a nyárádmenti kicsi gőzös

Tán nincs olyan Maros megyei ember, aki életében legalább egyszer nem utazott a kicsivonaton. Azon az áru- és személyszállító gőzösön, ami órák hosszát szelte keresztül Parajd és Marosvásárhely útvonalát, köztük a teljes Nyárádmentét. Ma már több mint százéves, Szováta és Vármező útvonalon 2014 óta újra működik, és azóta töretlenül a turisták kedvence, hiszen a múltidézés mellett egy sűrűn lakott, magyar vidék vadregényes tájain pöfékel át, így láthatóvá teszi a Nyárádmente egy szeletét.

A kicsi gőzös nyár elejétől egészen októberig, a hétfők kivételével mindennap naponta többször megteszi a Szováta–Vármező távot. Októberben visszavált a hétvégenkénti közlekedésre, míg az idő engedi. A tájak, amelyeken a sínek átvezetnek, kétségkívül az egyik legszebb látványt nyújtják Maros megyében.

Fehér megye: Torockó

A Székelykő lábánál fekvő Torockón az évszázadok során nagyon különleges értékek jöttek létre. A helybeliek sokáig vasbányászattal és vasművességgel foglalkoztak, és nem csak kitermelték, hanem fel is dolgozták az értékes fémet, amely elősegítette a város fejlődését, és ez a többletbevétel tette lehetővé azt, hogy olyan anyagi kultúrát hozzanak létre, amelynek még ma is csodájára járhatunk.

Maga a település is egy valóságos ékszerdoboz, ám a vidék, amelyen fekszik, különösen gyönyörű látványt nyújt. A Torockói-hegység avagy Torockói-havasok az Erdélyi-szigethegység délkeleti része, az Erdélyi-érchegység északkeleti nyúlványa. Páratlanul szép táj, amelyet most méginkább érdemes megnézni, hiszen elkészült, s bár hivatalosan csak szeptember végén adják át, már járható a havasokat átszelő megyei út. A 78 kilométeres útszakasz Románia egyik leglátványosabb hegyi útja, amely a Szászsebes–Torda autópálya–szakaszt és a 74-es országutat köti össze, áthaladva a Torockói-havasokon.

Bihar megye: Zichy-barlang

A révi Zichy-barlang a Sebes-Körös szurdokvölgyében fekszik, a Styx-patak folyik keresztül rajta, amely a kijáratnál gyönyörű vízesés formájában zúdul le. A barlangot későn fedezték fel, a MÁV egyik pályafelvigyázója, Karl Handl vette észre sétái alkalmával, hogy szárazság idején, amikor a vízesés hozama csökken, a sziklában üreg keletkezik, ahonnan denevérek szállnak ki. Ebből jött rá, hogy barlang húzódhat meg a vízesés tetejénél. Ezután értesítette Czárán Gyulát, aki 1903. november 10-én dinamitot robbantott a sziklánál, majd két év után, 1905-ben nyitották meg a látogatók előtt a cseppkőbarlangot.

A barlangot a szurdokvölgyön keresztül lehet megközelíteni, Nagyvárad vagy Kolozsvár irányából a Halta Peștera megállóhelyen kell leszállnunk a vonatról. A barlang jelenleg a Körösvidéki Múzeum igazgatása alatt áll, amely 2004-ben korszerűsítette az elektromos hálózatot, és európai elvárásoknak megfelelően alakította ki a látogatható részt, amely 30-60 perc alatt bejárható körútvonalon. A turistacsoportokat román és magyar nyelvű idegenvezetéssel várják egészen október végéig.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?