Éhségsztrájkba kezd Emanuel Petran, a kolozsvári bábszínház volt igazgatója

Éhségsztrájkba kezd szerdán reggel nyolckor Emanuel Petran, a Kolozsvári Nemzeti Színház színésze, a Puck Bábszínház volt igazgatója. Állítása szerint a bábszínház fenntartója, a Kolozs Megyei Tanács, és az intézmény több volt munkatársa lejárató kampányt indított ellene, amelyet az RMDSZ és a kolozsvári igazságszolgáltatás is támogat.

A bábszínházat nyolc éven át vezető, majd 2021 májusában elégtelen minősítés miatt leváltott Petran a Maszolnak is eljuttatott keddi levelében hat pontban foglalta össze, hogy miért szánta el magát az egészségét veszélyeztető akcióra. A volt igazgató a következő vádakat fogalmazta meg:

  • a második mandátumának végén az értékelőbizottságtól valós teljesítményét nem tükröző jegyet kapott, a kiértékelése szabálytalanul történt;
  • igazgatói pozícióját elveszítve nem tudott védekezni a bíróságon bizonyos „koholt vádak” ellen, a bírságok kifizetésére pedig a háza is rámehet;
  • az ellene indított bírósági hadjáratot a menedzseri munkáját értékelő bizottság is támogatta, a bizottság két RMDSZ-es tagja, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke ugyanis hitelt adott azoknak a vádaknak, amelyeket a Puck magyar tagozatának néhány jelenlegi és volt munkatársa fogalmazott meg, ám amelyeket az Országos Diszkriminációellenes Tanács vizsgálata nem erősített meg;
  • a jogszerűtlen kiértékelő felett szemet hunyt a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tișe is, annak ellenére, hogy korábban elismerte a volt menedzser teljesítményét és saját kezűleg írta alá a megyei tanács által indított vizsgálat dokumentumait, amelyek szerinte az ellene benyújtott panaszok alaptalanságát igazolták;
  • a kolozsvári igazságszolgáltatás is a politika malmára hajtja a vizet;
  • két éve különböző követési módszerekkel tartja nyomás alatt a titkosszolgálat őt magát és családját, hogy megtörjék az ellenállását, ezzel veszélyeztetve az egészségét és az életét.

Emanuel Petran többek között azt követeli, hogy egy országos televíziós csatorna műsorában, független ügyvéd jelenlétében szembesíthesse a Kolozs Megyei Tanács vezetőit, Alin Tișét és Vákár Istvánt a vádakkal, és amennyiben sikerül igazát bizonyítania, lemondásra szólítja fel őket, emellett kéri a kolozsvári bíróságtól az őt érintő ítéletek és ezek indoklásainak nyilvánossá tételét, a sajtótól a zajló perek nyomon követését, továbbá magyarázatot kér a SRI-től a magánélete megfigyelése miatt.

Emanuel Petran | fotó: stiridecluj.ro

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke a Maszol megkeresésére azt mondta, addig nem reagál Petran kijelentéseire, amíg nem zárulnak le a perek a megyei tanács és a volt igazgató között.

Petran keresete nyomán a kolozsvári bíróság alapfokon a menedzseri értékelő megismétlésére kötelezte a Kolozs Megyei Tanácsot 2021 szeptemberében, a megyei önkormányzat azonban fellebbezett. Petran egyébként indulhat a következő igazgatói versenyvizsgán. Ezt egy év leforgása alatt még nem írták ki, jelenleg Roșan Florian megbízott igazgató vezeti az intézményt.

Mint írtuk, Emanuel Petrant és a bábszínház vezetőségét korábban diszkriminációval vádolta a magyar tagozat néhány tagja és volt vezetője, akik ezzel indokolták egy önálló Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozásának szükségességét, amit az RMDSZ is támogatott. A KOMAB néven futó kezdeményezők nehezményezték, hogy Petran nem hajlandó partneri szerződést kötni az Apropó Egyesülettel, így a magyar tagozat elesik a Bethlen Gábor Alapkezelőtől (BGA) nyert 15 millió forint magyar állami támogatástól. A vádakat nem csak Petran, hanem Varga Ibolya, a magyar tagozat vezetője is cáfolta, és egyetértettek abban, hogy Urmánczi Jenő az Apropó Egyesületen keresztül egyeztetés nélkül kötött szerződést a BGA-val a támogatásról, amelyet csak a saját maga által javasolt előadásokra akart felhasználni.

Az ügy miatt fegyelmi eljárás indult az egyik kezdeményező, Urmánczi Jenő ellen, ugyanakkor vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is, amely megállapította, hogy a magyar társulatot nem érte hátrányos megkülönböztetés. A KOMAB-ot képviselő Vadas László rendező bíróságra vitte az ügyet, a kolozsvári bíróság alapfokon neki adott igazat, és semmissé nyilvánította a CNCD határozatát. A döntés nem jogerős.

Emanuel Petran az évek során több per szereplője is volt, az egyiket a román tagozat volt vezetője, Amalia Pecican indította, aki morális zaklatással vádolta a bábszínház volt igazgatóját és a vezetőség más tagjait. A kolozsvári bíróság jogerős döntése 25 ezer lejes kártérítés kifizetésére kötelezte a Puck Bábszínházat Amalia Pecican részére.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?