Puck Bábszínház: pert nyert a vezetőséget zaklatással vádoló volt tagozatvezető, Amalia Pecican

A kolozsvári bíróság jogerős döntése 25 ezer lejes kártérítés kifizetésére kötelezi a Puck Bábszínházat a román tagozat volt vezetője, Amalia Pecican részére. A volt tagozatvezető morális zaklatással vádolta Emanuel Petrant, a bábszínház volt igazgatóját és a vezetőség más tagjait.

Emanuel Petran korábban munkahelyi mulasztás miatt szankcióban részesítette Amalia Pecicant, majd 2020-ban felbontotta a munkszerződését. A volt tagozatvezető elvesztette a pert, amelyben a munkaszerződésének felbontását támadta meg, január 27-én, másodfokon megnyerte viszont azt, amelyet a figyelmeztető bírság semmissé nyilvánításáért indított. A bíróság úgy döntött, hogy a Puck Bábszínház a perköltség mellett 25 ezer lej erkölcsi kártérítést kell fizessen a volt tagozatvezetőnek.Emanuel Petran, a Puck Bábszínház volt igazgatója | fotó: Zsizsmann Erika

Emanuel Petrant és a vezetőséget korábban diszkriminációval vádolta a magyar tagozat néhány tagja és volt vezetője, akik ezzel indokolták egy önálló Kolozsvári Magyar Bábszínház létrehozásának szükségességét. Az ügy miatt fegyelmi eljárás indult az egyik kezdeményező, Urmánczi Jenő ellen, ugyanakkor vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) is, amely megállapította, hogy a magyar társulatot nem érte hátrányos megkülönböztetés.

A Kolozsvári Magyar Bábszínház kezdeményezőit (KOMAB) képviselő Vadas László rendező bíróságra vitte az ügyet, múlt csütörtökön pedig a kolozsvári bíróság neki adott igazat, és semmissé nyilvánította a CNCD határozatát. A döntés nem jogerős, a CNCD-nek az ítélet kihirdetésétől számítva 15 napja van arra, hogy fellebezzen.

Emanuel Petran egyébként 2021-ben nem kapta meg az igazgatói mandátuma meghosszabbításához szükséges átmenő jegyet a bábszínházat fenntartó Kolozs Megyei Tanács bizottságától, így azóta Roșan Florian megbízott igazgató vezeti az intézményt. Petran keresete nyomán azonban a kolozsvári bíróság a menedzseri értékelő megismétlésére kötelezte a Kolozs Megyei Tanácsot 2021 szeptemberében. Ez a döntés sem jogerős.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?