„Egyáltalán nem nyugodtunk meg!” – nyílt levelet írtak a Szigligeti Színház társulatai

Nyílt levélben érvelnek a nagyváradi kulturális intézmények összevonása és az előadóművészek szerződésének határozott idejűre módosítása ellen a Szigligeti Színház három társulata. A Szigligeti Társulat, a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes tagjai a Bihar Megyei Tanács tagjainak címezték pénteken közzétett levelüket.

Amint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott szövegben írják, egyáltalán nem nyugodtak meg, miután a Bihar Megyei Tanács alelnöke sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben jelenleg nincs napirenden a Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia összevonása és átszervezése. Véleményük szerint a három intézmény összevonása „előkészítése egy olyan tervnek, amely Nagyvárad és Bihar megye kulturális életét alapvetően, és meggyőződésünk szerint rossz irányba változtatná meg.”

A levél írói a kulturális élet regionális arculatmeghatározó, nevelő szerepét hangsúlyozzák, és emlékeztetnek arra, hogy a megyei tanács korábbi intézkedései nyomán elvesztette önállóságát két nagy múltú folyóirat, a Várad és a Familia, illetve a színházak kénytelenek voltak megválni alkalmazottaik egy részétől, „akik közül sokan nemcsak a városban, de a megyében sem tudnak majd elhelyezkedni a saját eddig képviselt szakmájukban.” 

„Milyen város volna az olyan, ahol nem élnek művészek? Ahol nem él költő, író, ahol nincsen pezsgő szerkesztőségi élet, ahol nem közös ünnep egy új bemutató vagy nem lehet élő előadáson rendszeresen koncerteket hallgatni? Önök most azt gondolhatják, hogy túl messzire szaladunk sötét képet festő fantáziánkkal. Nem! Az intézmények összevonása egy projekt- és produkciós alapú multikulturális intézménybe ezt a jövőt festi. Egy olyan régióét, amely semmiképp nem ajánl hosszú távú életpálya modellt az előadóművészek számára. És olyan produkciók létrejöttét ígéri, amelyekben nem lesz semmi sajátos, ami nem közösséget vállaló, a közönség különböző igényeit szervesen kiszolgáló gondolkodás mentén, hanem, legyen az bármilyen jó minőségű is, szimpla show business lesz. Hosszútávon a saját társulatok megszűnésével, leépülésével fenyeget ez a jövőkép, ez egyértelmű” – fogalmaznak nyílt levelükben a nagyváradi magyar társulatok tagjai.

Mint hangsúlyozzák, „igazán kiemelkedőt csak hosszú évek egymásra épülő munkájával lehet teremteni. Ezért minden olyan terv, amely ezt az értéket veszélyezteti elhibázott”.

Kitérnek arra is, hogy a levéllel a Regina Maria Színház társulatának kérésével összhangban született és arra kérik az önkormányzati képviselőket, hogy a román társulatokkal folytatott párbeszéd nyomán megszületett, a levélben felsorolt érveket fontolják meg, kezdeményezzenek alapos szakmai konzultációt a társulatok képviselőivel „és ne higgyék, hogy a határozatlan idejű szerződések megszüntetése nem függ össze ezeknek az intézményeknek a sorsával.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Múlt hét végén cikkezett először a helyi sajtó arról, hogy a Bihar megyei tanács vezetősége megszüntetheti a Szigligeti Színház, a Regina Maria Színház és a Nagyváradi Állami Filharmónia önálló jogi személyiségét, és egy új, közös entitásban képzeli el a három kulturális műhely működtetését költséghatékonyságra hivatkozva, illetve a művészek szerződését egy évesre módosítanák. Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója a Maszolnak elmondta, hogy Ilie Bolojan tanácselnök őt is tájékoztatta az ezirányú terveiről, majd szerdán a megyei tanács alelnöke azt mondta, nincs napirenden ilyen átszervezést előíró határozat.

Kapcsolódók

Kimaradt?