Újvárad címmel új lapot alapítottak a Várad folyóirat egykori munkatársai

Újvárad címmel új lapot indítottak azok a munkatársak, akiknek kényszerűségből távozniuk kellett a Várad kulturális folyóiratot érintő átszervezés nyomán. Mint ismert, a megyei önkormányzat annak ellenére döntött a lapot kiadó egyesület önálló jogi személyiségének megszüntetéséről, hogy minden érv ez ellen szólt, és a szerkesztőség valamennyi vállalása a megmentést jelentette volna. Az önkormányzati kiadású folyóiratnál végül hárman maradtak, akiknek két lapot is össze kell állítaniuk, azok pedig, akiknek menniük kellett, most új lappal rukkoltak elő. 

Két hónappal a Várad folyóirat intézményi önállóságának megszüntetését követően a lap munkatársainak egy része új folyóiratot alapított a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában, a magyarországi Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Az Újvárad című 64 oldalas periodika a csíkszeredai Alutus nyomdában készül, főszerkesztője Szűcs László, vezető szerkesztői Kemenes Henriette (print) és Tasnádi-Sáhy Péter, szerkesztői Biró Árpád Levente (kultúra), Simon Judit (esszé, kritika), Ujvárossy László (a lap tervezője, a művészet rovat vezetője), Traian Ștef (Dialog/Párbeszéd), míg főmunkatársai Boka László irodalomtörténész, Magyari Sára nyelvész, egyetemi tanár, Kőrössi P. József író, könyvkiadó. A kiadó ügyvezetője Laza Erika.

Részlet az Újvárad folyóiratból | Fotók: Újvárad szerkesztőség

„(…) Maradtunk az elhatározással, hogy folytatni kell, új lapot nyitni. Kísérlet is ez, hiszen az Újvárad nem csupán folytatása valaminek, hanem útkereső újrakezdés. Próbája annak, hogy részben új szerepekben, új arcokkal képes-e ez a társaság arra, hogy egy hagyományos irodalmi-művészeti folyóirat erényeit tartalmában és formájában ötvözze egy képes hetilap formátumával, már ami a műfajok és a tipográfiai elemek használatát illeti. Mindezt olyan online felülettel, ami csak részben tükre a nyomtatott változatnak” – fogalmaz a szerkesztőség beköszönő cikke.

Az Újvárad hamarosan kapható a nagyobb erdélyi városok könyvesboltjaiban, illetve Budapesten és Debrecenben a Lapker újságárusainál. A folyóirat nyomtatott és online változatában egyaránt előfizethető.

Ünnepi bemutatót szerveznek az Újváradnak

Új könyvei bemutatójával búcsúzik időlegesen a felújítási munkálatok miatt bezáró Szigligeti Stúdiótól a Holnap Kulturális Egyesület. A Fehér teremben március 8-án, hétfőn 17 órától mutatják be Péter I. Zoltán Régi képeslapok, régi történetek – Nagyvárad című sorozatzáró kötetét, Dánielisz Endre Galíciától a Garda-tóig című, a szerző édesapjának első világháborús naplóját tartalmazó művét, valamint Fám Erika Halló, Juli! című kisregényét.

Első alkalommal vehetik kézbe az olvasók az Újvárad című irodalmi, művészeti, kulturális, társadalmi folyóiratot, mely a hagyományos kulturális folyóiratok szerkezetét ötvözi a magazin formátumú lapok megjelenésével.

Közreműködik Biró Árpád Levente, Demény Péter, Simon Judit, Szűcs László. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a járványügyi szabályok betartása mellett. A rendezvényt élőben közvetítik.

Az Újvárad tartalmából

Az Újvárad márciusi száma irodalmi rovatában közöl Markó Béla, Grecsó Krisztián, Demény Péter, Láng Orsolya, Benedek Szabolcs, Nemes Z. Márió, Vida Gábor, Áfra János, Babiczky Tibor, Szántó T. Gábor, Molnár Krisztina Rita, továbbá Mihók Tamás fordításában és ajánlásával Gellu Naum román költő verseiből olvashatnak. Finnországban biciklivel a címe Lakatos-Fleisz Katalin esszéjének, míg a Tandem rovatban Magyari Sára társszerzője Horn Raoul Andreas, a téma a magyar kultúra megmutatása és befogadása.

Traian Ștef múltbeli váradi román-magyar irodalmi kapcsolatokat idéz fel, Boka László a nemrég gyanús körülmények közt előkerült József Attila-kézirat ügyének tanulságairól ír véleményanyagot. A szám képzőművészét, Barabás Mártont Herczegh Máté írásával mutatja be a lap. A társadalom rovatban emlékezetpolitikai stratégiákról ír Mayer Ágota, míg Bura Károly cigányprímás életének egy szakaszát Hajnáczky Tamás monográfia-részlete mutatja be. A kultúra rovatban Fekete Ágnes színművésszel beszélget Biró Árpád Levente, míg Bozsódi-Nagy Orsolya a 121 éve épült Szigligeti Színház korabeli emlékkönyvének üzeneteit dolgozta fel.

A kritika rovatban Bartha Réka egy rendhagyó sepsiszentgyörgyi színházi produkcióról, Hegyi Réka Dragomán György főzőskönyvéről, Szűcs László a London művésznegyedébe kalauzoló Sárközi Mátyás-könyvet, míg Beretvás Gábor a Még egy kört mindenkinek című Vinterberg-filmet méltatja. Előhívás című rovatában Kőrössi P. József hónapról hónapra a múltból hív elő egy-egy régi fotót a hozzá tartozó történettel, ezúttal az Ady kör 1975-ös marosvásárhelyi vizitjéről.

Piacra került a „régi Várad” folyóirat is

Mindeközben a „régi” Várad folyóirat összevont januári-februári száma is kikerült az újságárusokhoz a hónap elején, számolt be róla az immár a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtár égisze alá beépített, mindössze háromtagúvá zsugorodott szerkesztőség.

Az egykori Biharország közéleti lap külsejét megidéző Várad folyóiratban beszámolnak a tavaly decemberi 12. Nagyváradi Könyvmaraton és Holnap Feszt részben online megtartott könyvbemutatóiról, a magyar kultúra napi díjazásokról és a Tibor Ernő Galéria téli tárlatáról. Bemutatják Bihari Barna okleveles formatervezőt, és interjút közölnek Deák Árpád szobrászművésszel. Tóth Ágnes tollából regényrészletet közöl a lap, B. Mihály Csilla és Müller Dezső költeményei mellett Kocsis Csaba legújabb gyermekversköteteiből is ízelítőt adnak. Mint írják, megismerhetik az olvasók a SzóMiSzó zenekart, s ajánlják a Tinta Kiadónál megjelent Jókai-enciklopédiát. A Biharország szerkezeti elemeit átmentve folytatják az Egészség és a Zöldövezet rovatot, a Ferdítéseket, valamint a keresztrejtvényt.

Halasztás a bírósági perben

A Várad folyóirat önálló jogi személyiségét megszüntető megyei tanácsi határozat ellen indított közigazgatási per legutóbbi, múlt heti tárgyalásán halasztásról döntött a bíró, aki az újabb tárgyalást március 25-ére tűzte ki.

A halasztást az indokolta, hogy az alperes megyei önkormányzat ügyvédje azt kérte, vonják be az eljárásba a Gheorghe Șincai Megyei Könyvtárat is, mint a folyóirat jogutódját, míg a felperes jogi képviselője ezt nem látja indokoltnak, hiszen a megyei képviselőtestületi döntést kifogásolják, amelyhez kvázi nincsen köze a megyei tékának. A bíró a következő tárgyalásra további argumentumokat vár el a felektől, és egyelőre nem látni, mikor lehet vége a bírósági eljárásnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?