Don Pasquale lép színpadra Kolozsváron, Béres László rendezésében

Gaetano Donizetti Don Pasquale című vígoperáját mutatja be október 7-én 18:30-tól három felvonásban a Kolozsvári Magyar Opera társulata. Az előadást Béres László rendezte, vezényel Jankó Zsolt.

„A Don Pasquale igazi, klasszikus értelemben vett opera buffa Donizetti koraromantikus stílusában elbeszélve. 1843. január 3-án mutatták be Párizs olasz operajátszó színhelyén, a Salle Ventadourban székelő Théâtre des Italiensben. A darab története könnyen érthető, logikusan egymásra épülő áriák és együttesek sorozata. Sikere abban áll – és ezáltal valóban a legjobb vígoperák közé sorolható –, hogy a cselekmény szellemes fordulatainak és érzelmes epizódjainak váltakozása tökéletes egységet alkot az olykor pezsgő és könnyed, máskor olvadó és szívhez szóló, kifejező dallamokkal” – mondta Béres László, az előadás rendezője. Az alkotó szerint a Don Pasquale „igazi színházi csemege”.  „A művészeti intézmények működésének hosszú ideje tartó felfüggesztése bennünk, alkotókban, előadóművészekben a színpad iránti éhséget, a közlési vágyat, a játék utáni sóvárgást a többszörösére növelte. Így, ilyen társakkal, ünnep együtt létezni, alkotni. Imádom” – tette hozzá Béres László, aki többször dolgozott már mind a Kolozsvári Magyar Opera, mind a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával.Fotók: Kolozsvári Magyar Opera

Az előadás látványvilágát a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Székely László jegyzi. A díszlettervező így nyilatkozik az előadás látványvilágáról: „A színpad – az én szememben – játéktér, a „díszlet” látványa pedig nem egy festő öröme, hanem az előadás szerves, segítő része. Tervezői munkám során arra törekszem, hogy a létrejött mű mindenkor a dráma legjobb kiegészítője legyen. E művészi, tervezői tevékenység a legszerteágazóbb területek legcsodálatosabb olvasztótégelye. Lényege a drámát megértő gondolat és a magas szintű rajztudás, alapja nem a szó, a beszélt vélekedés, hanem a mindenki számára egyértelmű, a drámai élményt szolgáló látvány tervben történő létrehozása, annak megvalósítása.”

„A rendezői koncepcióból és annak látványvilágából kiindulva olyan jelmezkollekciót alakítottam ki a Don Pasquale előadásra, amelyben jelzésszerűen megjelennek ugyan a történet eredeti helyszínére és korára utaló elemek, de összességében a kortalanság jellemzi. Szeretek játszani a különböző korszakokat idéző forma-, szín- és anyaghasználat párosításával” - mondta Ledenják Andrea, jelmeztervező.

 „Gaetano Donizetti a 19. század közepén Európa egyik legmeghatározóbb operakomponistája volt. Zenei nyelvezete követi az olasz bel canto stílus nagy alkotóit, Rossinit, Bellinit úgy, hogy közben egyéni stílust alakít ki. A mester hatvannál is több operát komponált. Kiváló színpadi érzékkel alkotott vígoperát (Szerelmi bájital, Az ezred lánya) és drámai nagyoperát (Lammermoori Lucia, A kegyencnő), hogy csak a legfontosabbakat említsük. (…) A négy főszereplős opera buffa karakterei igen színesek, de a derűs játék mögött sikerül valós érzelmeket is megmutatniuk. Donizetti minden jelenete jól felépített, megszerkesztett kis ékszer. Kiváló érzékkel váltakoznak a harmóniailag gazdagabb részek a sokat sejtető, mondanivalójukban néha talán fontosabb unisono (egyszólamú) részekkel. Fokozatosan építi fel a drámai jeleneteket, melyekben igen fontos szerep jut a koloratúráknak (díszített dallamcifrázás), melyek szerepe hol hangulatfestő, hol pedig egy megkomponált nevetést jelöl. Csodálatra méltó a szöveg és a zene kapcsolata ebben a kései Donizetti-operában. Rengeteg humoros pillanatot képes – akár egy ismétlődő dallamfordulattal – megjeleníteni, felfokozni” – idézi a színház közleménye Jankó Zsoltot, az előadás karmesterét.

A vígopera koreográfusa Jakab Melinda. Don Pasqualét Szilágyi János, Dottor Malatestát Balla Sándor, Ernestót Bardon Tony, Norinát Gebe-Fügi Renáta, Carlinót Mányoki László alakítja, közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera ének-, balett- és zenekara.

A jelenlegi közegészségügyi előírások értelmében az előadáson való részvétel feltétele az érvényes védettségi igazolás, illetve a személyi igazolvány felmutatása. Az oltási igazolás letölthető a https://certificat-covid.gov.ro oldalról. A előadásra jegyek kaphatóak online az eventbook.ro oldalon, valamint az intézmény jegypénztáránál hétfőtől péntekig 10 és 14 óra között. A jegypénztár előadások előtt két órával nyit.

Kapcsolódók

Kimaradt?