Nagypénteken Stabat Mater, húsvétvasárnap zenés mese-összeállítás a Kolozsvári Magyar Opera műsorán

Nagypénteken Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater című művét, április 4. és 11. között Brezóczki Gabriella Mesék nemcsak gyermekeknek című zenés irodalmi összeállítását közvetíti közösségi oldalain a Kolozsvári Magyar Opera.

Az opera közleménye szerint a Stabat Mater egyike a legismertebb középkori imáknak. Úgy az egyház, mint a laikus mozgalmak hamar rájöttek, hogy ez a szövegforma fölöttébb alkalmas „kántálásra", zsoltár- vagy litániaszerű ritmikus felmondásra. A kereszt alatt gyötrődő Szűzanya siraloménekének egyik legnépszerűbb zenei feldolgozása Giovanni Battista Pergolesi 1736-ban megírt műve. Április 2-án, nagypénteken este hét órától a Kolozsvári Magyar Opera YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán ezt a remekművet közvetítik a társulat előadásában.Forrás: a KMO Facebook-oldala

A koncert énekművészei Covacinschi Yolanda és Veress Orsolya, közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, ügyelő Venczel Péter, hangversenymester Ferenczi Endre, rendező Gombár Annamária, vezényel Horváth József.

Április 4. és 11. között Brezóczki Gabriella Mesék nemcsak gyermekeknek című zenés irodalmi összeállításával jelentkezik az opera. A Szőcs Margit meséiből készült összeállításban közreműködött Kostyák Előd csellóművész. A műsort a Napsugár gyermeklap illusztrátorai, Kürti Andrea, Orbán Gergely, Orosz Annabella, Szabó Zelmira munkái és Wederwardt Júlia rajzai illusztrálják.

A vetítéssorozat első részét húsvétvasárnap, április 4-én 20 órától teszik közzé az opera YouTube-csatornáján, majd április 10-ig minden nap ugyanebben az órában következik az új rész, április 11-én pedig a teljes összeállítást megosztják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?