banner_WcGrRqIF_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_970x250.png
banner_Vs7ERmQb_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_728x90.png
banner_saW4mTn2_eurot_Anyasagi_webb_2024-10-15_300x250.png

Csőszök tánca és a szüreti felvonulás Nagykárolyban

Patadobogástól, ostorcsergetéstől és fiatalok énekének hangjától volt hangos szombat délután a Szatmár megyei Nagykároly: ekkor tartották ugyanis a szüreti felvonulást és az azzal összekötött csőszök táncát, a kisváros hagyományos őszi rendezvényét.

Már hetekkel a csőszök tánca előtt lázban égnek a nagykárolyi- és a környéki sváb falvak fiataljai. Minden nap találkoznak a kultúrotthonban, gyakorolják a táncokat, közelebbről is megismerik egymást, vagy akár szerelmek is szövődnek a nagy készülés közepette. Erről egy régi csősz mesélt a Maszol-nak, miközben vártuk, hogy a borral és fiatalokkal „megrakott” szekerek megérkezzenek az egyik fellépés helyszínére.

A szerző felvételei

Nagy hagyománya van Nagykárolyban ennek a rendezvénynek, sokan nem is tudják, hogy hányadszor rendezték meg a csőszpárok táncát. „Talán a koronavírus-járvány miatt ha kimaradt, azon kívül a demokráciában mindig volt” – mondja egy idős néző.

A rendezvény folytatása azoknak az időknek, amikor a sváb fiúkat ősszel katonaságba vitték. Előtte jártak egyet a faluban, énekeltek, táncoltak, egy-két pohár bor is legurult – így búcsúztak a közösségtől és választottjuktól.

Most a nagykorúság-közeli fiataloké a főszerep, ők azok, akik feldíszített szekereken járják be Nagykárolyt, három helyszínen megállva, és bemutatva a néptánc koreográfiát, amit hetek óta gyakorolnak.

Az idei eseményre természetesen érkeztek csanálosiak, börvelyiek, mezőfényiek, kálmándiak, mezőteremiek, kaplonyiak és csomaköziek, valamint táncra perdültek a helyi Rekettye Kulturális Egyesület Néptáncosai is.

A fellépőkből jutott mindhárom helyszínre: a városközpont amfiteátrumában, a Fatimai Szűz Mária templom és a Szentlélek templom előtt is táncoltak fiatalok az érdeklődők gyűrűjében. A helyszínek között szekéren közlekedtek, az utazás között pedig néha meghúzták a borosüvegeket is. Mert a jókedv mellett ennek nagy szerepe volt annak is, hogy ne fázzanak meg, az októberi időjárás ugyanis nem nagyon kedvezett most a népviseletes felvonulásnak.

A táncokat követően a résztvevők Nagykároly egyik vendéglőjében folytatták a mulatozást, a bálon több mint négyszázan vettek részt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

         

Kapcsolódók

Kimaradt?