Civilek mentették meg kispetri román templomát, amelyhez Kós Károly tervezett tornyot

Újrahasznosított gerendák a Sztánán 1795-ben épített, majd a két világháború között Kispetribe költöztetett fatemplomban | fotó: Bogdan IlieșMűemlékvédő civilek és helyi önkéntesek javították ki a kalotaszegi Kispetri ortodox templomának fedelét, amely a beszivárgó víz miatt megrongálódott. A templomhoz Kós Károly tervezett kőtornyot a két világháború között, amikor átköltöztették Sztánáról Kispetrire.

A templomnak a Târnaț Kalotaszeg Durabil Egyesület (TKD) kezdeményezésére nyújtottak „első segélyt”. A kalotaszegi hagyományos épületek megmentésével, konzerválásával és helyreállításával foglalkozó egyesületet a Skóciából Erdélybe költözött házaspár, Sara Meaker és Douglas McFarlane alapította. Legújabb mentőakciójukat Bogdan Ilieș szilágysági román templomokat kutató történész segítette, emellett Zsigmond András helyi panziótulajdonos, Debreczeni Pali nyugalmazott helyi tanácsos és Zágor Tibor helyi építőmester működött közre a munkálatokban, derül ki szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükből.Az egykori görögkatolikus, ma ortodox templom Kispetriben | fotó: Sara J. Meaker

Kispetriben 1924 és 1927 között építették újra a Sztánán lebontott fatemplomot Kós Károly vezetésével. Az építész kőtoronnyal egészítette ki a görögkatolikus közösségnek szánt épületet. A templomban, amelyet ma az ortodox közösség használ, 1872-ben készült harangot is elhelyeztek felépítésekor, falfestményeit pedig a két világháború között Bánffyhunyadon tevékenykedő, ismert templomfestő mester, Petru Crăciun alkotta.

A Kispetri-i templom belseje 2011-ben | fotó: Bogdan Ilieș

A tető javításához szükséges alapanyagokat adományokból szerezték be, a kivitelezés költségeit pedig a TDK Egyesület fedezte, emellett helyi lakosok önkéntes munkával is segítették a munkát, amely a kivitelező reményei szerint akár két évig is megvédik a templomot. A kezdeményezők remélik, hogy ez idő alatt sikerül megteremteni a komolyabb javításokhoz szükséges finanszírozást, ezt ugyanis Kispetri alig létező román közössége nem tudná előteremteni.

A TDK Egyesület korábban megvásárolta és hagyományos módon felújította Magyarvalkó vélhetően legrégebbi gerendás épületét, az 1870-es évkben épült Bagolyvárat, emellett további tradicionális épületeket vásároltak és újítottak fel Kalotadámoson, Magyarókerekén, Magyarvalkón és Bánffyhunyadon. Kispetri román templomának kijavítása az első alkalom, amikor nem a saját tulajdonukban levő épületen dolgoztak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?