„Széllel szemben” is megtartják a Vásárhelyi Forgatagot

A városvezetés továbbra sem nyújt sem anyagi, sem erkölcsi támogatást a marosvásárhelyi magyar napok, vagyis a Vásárhelyi Forgatag megszervezéséhez. A szervezők, bár tárgyalásban vannak a polgármesteri hivatal képviselőivel, ragaszkodnak a tavaly jól bevált helyszínekhez.

Második sajtótájékoztatóját tartotta az idei Vásárhelyi Forgatag szervezőcsapata. A jelenlevők azokat a programpontokat ismertették, amelyeket már sikerült leszögezniük a meghívottakkal, az újdonságokról, illetve azokról a nehézségekről is beszámoltak, amelyek elsősorban anyagi természetűek.

A Kultúrpalota Tükörtermében a Vásárhelyi Forgatag szervezőcsapata részéről Bugnár Zsolt, Sebestyén Aba és Kirsch Attila  mondta el az újságíróknak, hogy Rúzsa Magdi az első számú meghívott, ugyanakkor Nagy Feró és a Beatrice, a Balcan Fanatic együttes is a nevesebb fellépők közt lesz, illetve sok-sok gyerekkoncertre, népzenére és néptáncra is számíthatnak a vásárhelyiek és a Vásárhelyre hazatérők. A második alkalommal sorra kerülő világtalálkozó ugyanis már most felkeltette a tavalyi résztvevők és azok figyelmét, akik a tavaly elmaradtak. Kirsch Attila, a Vásárhelyiek Világtalálkozójának ötletgazdája és főszervezője elmondta, eddig 1500-nál is több meghívót küldtek szét a nagyvilágba, visszajelzések pedig már sok helyről érkeztek, például Izraelből, Magyarországról, Németországból, Amerikából. Levélben, interneten, facebookon jelezték sokan, hogy részt vennének a találkozón.

Az idei újdonsága az lesz a helyben élő, illetve a világba szétszóródott vásárhelyiek találkozójának, hogy három rendezvényből áll majd össze. Augusztus 30-án, szombaton délelőtt a Bolyai Farkas Elméleti Líceum udvarán interaktív beszélgetésre várják az érdeklődőket, két moderátor fogja irányítani a visszaemlékezések, nosztalgiázások sorát. Ugyanaznap délután öttől a Kultúrpalota nagyterme ad otthont a gálaestnek. Másnap délelőtt a különböző felekezetek templomaiban gyűlnek össze közös imádságra.

A Szó-forgatag, Téka-Forgatag mellett az idén nagy hangsúlyt fektetnek a Színházi Forgatagra is. A szervezőknek Haumann Péter budapesti színművészt sikerült meghívniuk a Szókratész védőbeszéde című produkcióval, számolt be Sebestyén Aba, a Forgatag művészeti programfelelőse, hozzátéve azt is, hogy a helyszín, ahol, remélhetőleg kétszer fog fellépni a meghívott, még nincs leszögezve. A polgármesteri hivataltól függ ugyanis az, hogy a – jóformán kihasználatlan – nyári színpadot rendelkezésére bocsátja-e a Forgatagnak, vagy sem. Ennek a rendezvénynek társzervezője a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata is – hangsúlyozta Sebestyén Aba, aki a Yorick Stúdió Dózsa című produkciójával lép közönség elé, vagy a Teleki Téka, vagy a Bolyai iskola udvarán.

Az újdonságok sorában kiemelkedőnek ígérkezik a Vásárhelyen első alkalommal megrendezésre kerülő legényes- és verbunk-verseny, amelynek ötlete Zalaegerszegen született, ahol több éve szerveznek hasonlót a Kárpát-medence táncosai számára – tudatta a sajtóval Bugnár Zsolt.

A költségvetésről, a városházával való egyeztetésről Portik Vilmos elmondta, míg tavaly 50 ezer eurós költségvetésből gazdálkodtak, az idén 80 ezerre lenne szükségük, de ez az összeg támogatók hiányában nem fog összegyűlni. Magyarországról a tavalyinál több pénz jön, a vásárhelyi vállalkozók támogatókedve ezzel szemben megcsappant. A Maros megyei önkormányzat viszont 1800, a Communitas Alapítvány 2000 lej támogatást nyújt, míg a városháza egyelőre semmit. A szervezők tavaly iktattak egy kérvényt, amire januárban azt a választ kapták, hogy nem a megfelelő hivatalban iktatták azt. A polgármesteri hivatal részéről egy ajánlat is érkezett, a Maros-parton legyenek a román nemzetiségűek számára is rendezvények. Ez nagy cinizmusra vall – foglalta össze véleményét erről Portik, aki elmondta, ebbe nem mennek bele, mert nem elég, hogy a főtérről kizárják a Forgatagot, még abba is szeretnének beleszólni, hogy a városon kívül, a Marosszentgyörgyön levő területen mit szervezzenek.

Kapcsolódók

Kimaradt?