Nagy érvágás a Kolozsvári Magyar Napoknak

Egyetlen forint támogatást sem nyújt a budapesti Nemzeti Kulturális Alap az idei Kolozsvári Magyar Napoknak és a Vásárhelyi Forgatagnak. A hatalmas érvágás miatt mindkét rendezvény költségvetését újra kell tervezniük a szervezőknek.

A Kolozsvári Magyar Napok és a Vásárhelyi Forgatag egyetlen pályázata sem nyert támogatást idén a budapesti Nemzeti Kulturális Alaptól – derült ki a pályázati eredmények szerdai közzétételekor. „Sokkolt minket hír. Nem is tudom hirtelen, mit mondjak” – nyiltakozta csütörtökön a maszol.ro-nak a Kolozsvári Magyar Napok fesztiváligazgatója.

Sánta Leventét Bukarestben értük utol telefon, ahol éppen a kolozsvári rendezvénysorozat potenciális szponzoraival tárgyalt. „Nem is volt még időm megemészteni a hírt. A későbbiekben döntjük el, hogy mi lesz a következő lépésünk” – mondta a fesztiváligazgató.

Sánta Levente felidézte, hogy voltak már hasonló helyzetben 2012-ben. Akkor is májusban tudták meg, hogy nem számíthatnak budapesti támogatásra. Két évvel ezelőtt azonban a nyár elején volt még egy magyarországi pályázási lehetőségük, amelyen végül sikerült elnyerniük egy jelentősebb összeget. Tavaly a szervező Kincses Kolozsvár Egyesület húsz millió forintra pályázott az NKA-nál, végül 8 millió forintot kaptak, amit a miniszteri különkeretből 7 millió forinttal kiegészítettek Budapestről.

Ledöbbentette a hír Gergely Balázst, az egyesület elnökét is. „Nem tudjuk a döntés okát, teljesen értetlenül állunk előtte, hiszen az elmúlt években az NKA az egyik legnagyobb támogatójává vált a rendezvénynek, amely egyre komolyabb eredményeket tudott felmutatni” – nyilatkozta a Marosvásárhelyi RádiónakHozzátette, a Kolozsvári Magyar Napok szervezői most azon törik a fejüket, hogyan tudnák "azt az óriási kiesést" pótolni. "A tavalyi 15 milliós magyarországi támogatás a költségvetésünk nagyon jelentős hányadát jelentette. Idén is hasonló nagyságrendű összegre számítottunk" – magyarázta.

Gergely Balázs emlékeztetett arra, hogy a kolozsvári rendezvénysorozatnak a romániai Nemzeti Kulturális Alap sem nyújt idén támogatást. „A két elutasítás már nagyon komoly gondokat fog okozni a szervezőcsapatnak” – tette hozzá Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke, aki tekintettel arra, hogy az idén "a tavalyinál is jobb" pályázatot nyújtottak be Budapestre, még azt sem zárja ki, hogy figyelmetlenségből, "emberi mulasztásból" született ez a döntés Budapesten.

A Vásárhelyi Forgatag egyik főszervezője, Portik Vilmos a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: tavaly 5 millió forintot kaptak az NKA-tól, amiből a nagykoncertes fellépők jelentős részét ki tudták fizetni. "Hogy idén miből fizetjük ki a fellépőket, nem tudom. A mai napot azzal kezdtük a kollégáimmal, hogy megvizsgáltuk, miként szervezzük át a prioritásainkat" – jelentette ki. Hangsúlyozta, idén is lesz Vásárhelyi Forgatag, ám a rendezvénysorozat hossza és programja már a költségvetésüktől függ.

Gergely Balázshoz hasonlóan Portik Vilmos sem tudja, hogy mi lehet a budapesti döntés hááterében. "Az NKA-nál nem szokás megindokolni azt, hogy milyen szempontok szerint értékelték a nyertes pályázatokat. Szerintem az elbíráló bizottság más szempontokat tartott fontosnak, mint amelyek Kolozsváron vagy Vásárhelyen jellemeznek egy jól megszervezett városfesztivált" – mondta a Forgatag szervezője.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?