Fizetnie kell Floreának a Forgatag akadályoztatásáért

Kétezer lejre bírságolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Dorin Floreát, Marosvásárhely polgármesterét, mert megakadályozta a Vásárhelyi Forgatag megszervezését a városközpontban – tudtuk meg  Asztalos Csabától. A CNCD elnökének tájékoztatása szerint erről szerdai ülésén döntött a testület.

A marosvásárhelyi polgármester augusztus elején szegregációra, etnikai alapon történő szervezkedésre hivatkozva ellenezte a Marosvásárhelyért Egyesület rendezvényének megszervezését a központban. Helyszínként a Ligetet javasolta, és román együttesek meghívását is szorgalmazta, illetve a Forgatag román elnevezésének módosítását kérte. A román Vâltoarea Mureșeană név azért nem tetszett neki, mert „a kifejezésnek negatív kicsengése van a román nyelvben”.

Így a Vásárhelyi Forgatag programjainak nagy része a Maros-partra szorult, ám a polgármester még rátett egy lapáttal: Împreună-Együtt címmel zenei fesztivált szervezett a Vásárhelyi Forgatag ideje alatt, melyre még az Eddát is meghívta, azzal a szándékkal, hogy elszippantsa a magyar rendezvény iránt érdeklődőket. A népszerű magyar együttes végül nem fogadta el a meghívást.

A Maros megyei RMDSZ elnöke, Brassai Zsombor augusztus végén közölte: a polgármester megpróbált feszültséget kelteni a román és magyar közösség között. Floreát az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei szervezete panaszolta be a CNCD-nél.

Asztalos Csaba a maszol.ro-nak elmondta: a diszkriminációellenes tanács egyhangúlag döntött Dorin Florea megbírságolásáról. Magyarázata szerint a polgármester hátrányosan megkülönböztette a magyar közösséget, mert elsőséget adott két olyan rendezvényszervezési kérésnek, amely a Forgatag szervezőinek a kérése után nyújtottak be a városházához.

 

 

Kimaradt?