Eseménydús 2013-as évet zár a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Tizennyolc új bemutató, összesen 285 nagytermi és kistermi előadás, közel 60.000 néző – ezekben a számokban összegezhető a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2013-as éve, amelyben két fontos, európai szintű színházi együttműködés is elkezdődött.

2014 elején a Tompa Miklós Társulat Harsányi Zsolt, illetve Radu Afrim rendezte előadást, a Liviu Rebreanu Társulat pedig Theodor Cristian Popescu és Mihai Măniuțiu által színre vitt produkciót mutat be. Jövőben Marosvásárhely lesz a helyszíne, a Nemzeti Színház pedig a főszervezője a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) éves díjkiosztó gálájának.

18 bemutató előadás, növekvő nézőszám

Idén a Nemzeti Színház magyar és román társulata összesen 18 új nagytermi és kistermi előadást hozott létre. Az új produkciókra és az előző évadokban sikeres, továbbra is műsoron tartott előadásokra közel 60.000 néző volt kíváncsi Marosvásárhelyen, illetve más hazai és határon túli helyszíneken.

A Tompa Miklós Társulat kilenc bemutató előadása között öt nagytermi produkciót (Mélyben, Csontváry, Túl a Maszat-hegyen, Tarelkin halála, valamint a szilveszterkor megtekinthető Hogyne, drágám!), két kistermi előadást (Kalauz nélkül, Alkésztisz), egy évfordulós felolvasószínházi előadást (Mester), valamint egy évfordulós verses előadást (Kényszerleszállás) találunk. Ezek közül a produkciók közül három ősbemutató (Csontváry, Mester, Hogyne, drágám!).

A társulat színészei idén összesen 493 próbán vettek részt és 151 előadásban láthatta őket a közönség. A színház által odaítélt, a legtöbb előadásban és a legtöbb próbán résztvevő színész és színésznő munkáját honoráló Vastaps-díjat 2013-ban Gecse Ramóna és Tollas Gábor kapta.

A Liviu Rebreanu Társulat kilenc bemutató előadása közül három nagyszínpadi produkció volt 2013-ban (Ír mese, Nők iskolája, Madame Récamier), három előadás a Kisterem színpadán (Portugál, Faragjunk férfit, A 701-es szoba), három pedig az Underground terem színpadán született meg (Veszélyes sérülések, A szerelem ellen, Hármaspont). A társulat a nemzetközi kortárs drámairodalom színpadi szövegeit helyezte kiemelt helyre: hat produkció alapját képezik mai drámák (Veszélyes sérülések, Portugál, A szerelem ellen, Faragjunk férfit, Hármaspont, A 701-es szoba).

A társulat színészei idén összesen 694 próbán vettek részt, és 134 előadásban láthatta őket a közönség. A legtöbb előadásban és a legtöbb próbán résztvevő színésznek és színésznőnek járó Vastaps-díjat (Premiul pentru aplauze) 2013-ban Anca Loghin és Luchian Pantea kapta.

Fesztiváli jelenlét 2013-ban

Több tekintetben is premiernek számít a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2013-as évi fesztivállajstroma: az intézmény történetében először vett részt egyszerre a magyar és román társulat a Bukarestben megszervezett Országos Színházi Fesztiválon (FNT). A Tompa Miklós Társulat a Yorick Stúdióval közösen létrehozott előadásával, Székely Csaba Bányavakság című drámájának színrevitelével, a Liviu Rebreanu Társulat pedig Moliere Nők iskolája című nagytermi produkciójával volt jelen az október 25. és november 3. között lezajlott rangos eseményen.

Ugyanakkor a Nagyszebeni Nemzetközi Színházfesztivál közönsége is láthatta a magyar, illetve román társulat egy-egy előadását: a Bányavakság, valamint a Genovese-hatás című produkciókat.

2013-ban első ízben volt jelen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a gyulai Shakespeare-fesztiválon. Az esemény kilencedik kiadásán a Gyulai Várszínház színpadán a Tompa Miklós Társulat A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című Shakespeare-előadását mutatta be. A Sorin Militaru által rendezett, Berekméri Katalin címszereplésével játszott marosvásárhelyi vígjátékot a jelentősebb európai Shakespeare-előadásokat felsorakoztató seregszemlén teltházzal ünnepelte a közönség.

Négy további fontos magyarországi helyszínen láthattak a nézők marosvásárhelyi előadást: a Pécsi Országos Színházi Találkozón (Bányavakság), a budapesti Thália Színházban megszervezett határon túli színházi szemlén (Bányavakság), a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiválján (Bányavakság), valamint Miskolcon, a Határtalan Napok keretében (Bányavirág, A makrancos hölgy, Lilike medika leveleiből).

Itthon a Gyergyószentmiklóson megszervezett X. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon vett részt Székely Csaba két drámája, a Bányavirág és a Bányavakság, Sebestyén Aba rendezésében. Ez utóbbi produkciót az 5-ik dráMA Fesztivál közönsége is láthatta Székelyudvarhelyen. A Bányavirág című előadás pedig az aradi Új Színházi Fesztivál meghívottja volt.

A Liviu Rebreanu Társulat 2013-ban hét hazai fesztiválon mutatott be nagytermi és kistermi produkciót: a tavasszal Aradon megszervezett Új Színházi Fesztiválon a Genovese-hatás vendégszerepelt, az aradi Klasszikus Színházi Fesztiválon, valamint a Ploiești-i Toma Caragiu Fesztiválon pedig a Moliere vígjátékán alapuló Nők iskolája című nagytermi előadást mutatta be a társulat Cristian Juncu rendezésében. Ez utóbbi produkciót két alkalommal tekinthette meg a bukaresti közönség, ugyanakkor a gyulafehérvári Nemzetközi Mese Fesztivál nézői is láthatták a fergeteges színészi játékkal bemutatott vígjátékot. A Háztűznéző című nagyszínpadi előadás a resicabányai Gong Fest fesztiválon, a Bogdan Georgescu által írt és rendezett Hármaspont című stúdióelőadás a kolozsvári Temps D’Images Fesztivál műsorán szerepelt.

Díjak, elismerések

A 2013-as év legtöbb elismerést megszerző színésze a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társualtának színésze, Bányai Kelemen Barna, akit ugyanebben az évben a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) is felterjesztett mellékszereplőnek járó alakításdíjra.

A Bányavakság című produkció Florinjának megformálásáért legutóbb a Színikritikusok Díját nyújtották át a Tompa Miklós Társulat színészének, ezt megelőzően a XIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) mellékszereplőnek járó alakításdíját, valamint a Magyar Színházak XXV. Kisvárdai Fesztiváljának az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott mellékszereplői alakításdíjat kapta meg. Ez utóbbi két fesztiválon ugyancsak mellékszereplőnek járó alakításdíjat ítéltek oda Nagy Dorottyának, a Bányavakság Iringója szerepében nyújtott színészi teljesítményéért. 

A Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közös produkciója ugyanakkor megkapta a kisvárdai seregszemle Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott díját, továbbá alakításdíjat nyert az előadás főszereplője (Szakács László).

Szakmai kapcsolatépítés: Európa-szintű partnerségek

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2013-ban két fontos külhoni kapcsolattal bővítette európai szintű partnerségei sorát.

Társszervezői szerepet vállalt az intézmény a Fabulamundi. Playwriting Europe európai szintű színházi együttműködési projektben, amelyet november harmadik hetében mutattak be Marosvásárhelyen, és amely az Európai Unió Kultúra 2007-2013 finanszírozási programja keretében valósult meg. A projekt célja az olasz, francia, német, spanyol és román színházi világ tapasztalatcseréjének elősegítése, további társszervezői között pedig megtalálható a berlini Deutsches Teater, a Theatre de la Manufacture du Nancy, a bukaresti Odeon Színház, a Heidelberg Stuckemarkt, a Grec Festival de Barcelona, valamint a Roma Short Theatre. A projektben résztvevő hazai drámaírók: Székely Csaba, Alina Nelega, Bogdan Georgescu, Elise Wilk, Gianina Cărbunariu, Mihaela Michailov, Gabriel Pintilei, Ștefan Peca, Roxana Marian és Mihai Ignat.

Ugyanakkor a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata és a lengyelországi Katowice Teatr Śląski társulata között előadáscserén alapuló partnerség létesült. Ennek keretében láthatta a lengyel közönség a májusban bemutatott Mélyben című előadást, a marosvásárhelyi közönség pedig a Teatr Śląski Yvonne, burgundi hercegnő című előadását – mindkettőt Keresztes Attila rendezésében.

Színházi rendezvények, események, évfordulós ünnepségek

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2013-ban megemlékezett az erdélyi irodalmi és színházművészeti élet jelentős személyiségeiről: Páskándi Géza író születésének 80. évforulója alkalmából a Gáspárik Attila által rendezett, Kalauz nélkül című előadást mutatta be a Tompa Miklós Társulat a Magyar Dráma napján.

Ugyanakkor László Csaba rendezésében a marosvásárhelyi Székely Színház egyik alapítója, Kemény János színpadi szerzői hagyatékát is felelevenítették a társulat színészei egy, a Kultúrpalota 100. évfordulója alkalmából szervezett eseménysorozat keretében. A 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár eseményeként a 75 éve született Szilágyi Domokosnak állított emléket Gáspárik Attila Kényszerleszállás című verses előadásában. A Színházi Világnapon az intézmény közönségtalálkozót, illetve – Menedékhelyek címmel – fotókiállítást szervezett. Ugyancsak képösszeállítással emlékezett a színház két fontos színészegyéniségére: Lohinszky Lorándra és Ion Fiscuteánura. A Magyar Kultúra Napjának két rendezvényén vett részt az intézmény, négy produkcióval pedig csatlakozott a Vásárhelyi Forgatag című rendezvényhez (Carmina Burana, Bányavirág, Bányavakság, Lilike medika leveleiből).

A Liviu Rebreanu Társulat főszervezője volt 2013 novemberében a Conect2Act 2013 című négynapos színházi eseménynek, amelynek helyszíne a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház volt. A rendezvényen, amelynek vendégei színikritikusok, rendezők és drámaírók voltak, a színház legújabb produkcióit valamint a Fabulamundi. Playwriting Europe nevű projektet is bemutatták, ugyanakkor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjainak is alkalmuk volt drámaíró műhelygyakorlaton részt venni, amelyet neves külhoni drámaírók – Letizia Russo, Esteve Soler és Rajiv Joseph – vezettek.

2014: Harsányi Zsolt és Radu Afrim, Theodor Cristian Popescu és Mihai Măniuțiu rendezte előadások az év első bemutatói

Még idén hozzálátott a Nemzeti Színház két társulata a jövő évi produkciói előszítésének: Mihai Măniuțiu rendező a Don Quijote című zenés előadásához megtartotta már a szereplőválogatást a Liviu Rebreanu Társulat színészei számára, Harsányi Zsolt rendező pedig – a sikeres My Fair Lady című zenés nagyszínpadi előadása után –, Osztrovszkij Erdő című drámáján alapuló kistermi produkció olvasópróbájára hívta össze a Tompa Miklós Társulat színészeit.

E két előadás mellett másik kettőn is dolgozik a Nemzeti magyar és román társulata: előbbi a Radu Afrim által rendezett Meglepetés-előadás című produkciót mutatja be, utóbbi Marius von Mayenburg német drámaíró legfrissebb A mártír című drámáját viszi színre Theodor Cristian Popescu rendező vezényletével.

Kimaradt?