Kitiltották Csegzit a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójáról

Annak ellenére, hogy meghívták és a végleges programban is szerepelt, Csegzi Sándor volt alpolgármester nem vehetett részt a Vásárhelyi Forgatag keretében szervezett Marosvásárhelyiek Világtalálkozóján.

A Dorin Florea polgármester tanácsadójaként dolgozó Csegzi a maszol.ro-nak elmondta, részt vett az összes Bolyais Világtalálkozó szervezésében, ezért is hívták meg néhány hónappal ezelőtt a Forgatag szervezői, hogy kapcsolódjon be a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójába. A rendezvényen kultúráról, valós értékekről, a város jövőjéről szeretett volna beszélni.

„Nagyon kellemetlenül érintett, amikor egy nappal a találkozó előtt a két főszervező megkeresett, és arra kért, ne vegyek részt a programban. Az Élő könyv beszélgetésein lettem volna jelen a Tükörteremben” – magyarázta Csegzi, aki ennek ellenére szombaton megjelent a Kultúrpalotában. A Világtalálkozón Kirsch Attila, a Világtalálkozó fő szervezője kérte, ne foglalja el helyét a Tükörteremben, és ne beszéljen a jövőképről, de marosvásárhelyi polgárként szívesen látott vendég a közönség soraiban.

Koreck Mária, a szervezők egyike, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének alelnöke érdeklődésünkre elmondta, határozottan ellenezte Csegzi Sándor jelenlétét az Élő köny nevű beszélgetéseken, szerinte ugyanis „nem beszélhet jövőképről az, aki a polgármester tanácsadója”. Kirsch Attila, a Világtalálkozó főszervezője ezt hasonlóan látja. „Amikor a polgármester nem engedélyezte a Vásárhelyi Forgatag szabadtéri rendezvényei számára a Főteret, akkor egyértelművé vált, hogy Dorin Florea nem partner. Ebben az értelemben a polgármester fő tanácsadója nem vehet részt a rendezvényen, csak mint bármely más marosvásárhelyi polgár” – fejtette ki a maszol.ro-nak Kirsch.

Csegzi Sándor azt is elmondta a maszol.ro-nak, hogy az ellenrendezvénynek nevezett Impreuna – Együtt nevű hétvégi rendezvény szervezésében nem vett részt, mindvégig a Vásárhelyi Forgatagot támogatta. „Minden olyan feltételezés, ami arra utalna, hogy én nem a magyar közösség érdekeit képviselem, hamis. A Forgatagnak a létjogosultságát továbbra is fenntartom, támogattam azt és ezután is támogatni fogom és partner leszek, amiről meg fogom győzni a marosvásárhelyieket” – mondta a volt alpolgármester.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?