Keresztes Ildikó: Vásárhely meghatározta az életem

Még csak a második napjánál tartunk a Vásárhelyi Forgatagnak, máris egyfajta jó érzésről, kellemes hangulatról, együvé tartozásról beszélnek a marosvásárhelyi magyarok. Jó volt együtt lenni a Kultúrpalotában a nyitóünnepségen, a zuhogó eső ellenére is jól sikerült a Györfi Zalán vezette tematikus városnéző séta, és a Tékaforgatag első rendezvényét is nagy érdeklődés követte.

A sok színes esemény között kiemelkedő érdeklődésre tart számot az első alkalommal sorra kerülő Vásárhelyiek Világtalálkozója, ahová minden marosvásárhelyit, Marosvásárhelyen született vagy a városhoz bármilyen módon kötődő, híres, vagy kevésbé híres személyt, fiatalt és időset várnak a szervezők.

Ez volt a témája annak a sajtótájékoztatónak is, amelynek a Demokrácia Központja adott helyet, és amelyen részt vett többek közt Keresztes Ildikó, Kilyén Ilka, Kovács Levente, Trózner Kincső, Vizi Imre. Kirsch Attila, a világtalálkozó fő szervezője arra kérte a szombati fellépés előtt álló jelenlevőket, mondják el, mit jelent számukra Marosvásárhelyen a Kultúrpalota színpadára lépni.

Elsőként a Magyarországon befutott énekesnő, Keresztes Ildikó foglalta össze röviden pályafutásának lényegét. Mint mondta, ez a város, bár gyerekként ment el innen, meghatározta életét, művészi teljesítményét, ezért nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy felléphet a világtalálkozón. „Óriási visszaigazolása mindannak, amit végigjártam” – hangsúlyozta az énekesnő, aki elárulta, nem csak énekesként, de színészként is szeretne visszajönni és fellépni a Nemzeti Színház színpadán.

Kilyén Ilka első osztályos kora óta él Marosvásárhelyen, ahol fantasztikus érzés színpadra lépni a Kultúrpalotában, nem csak olyan nagy számú közönség előtt, mint a szerda esti nyitógálán, de kevesebb érdeklődő előtt is, a nagy-, illetve a kisteremben is. „Teljesen marosvásárhelyinek érzem magam” – mondta a színésznő, felelevenítve Szélyes Emma egykori tanítója emlékét, aki felfigyelt rá, illetve Birtalan József nevét, akinek a gyerekkórusában énekelt. „Vannak energiáim, hogy ha intézmény nem is áll a hátam mögött, tegyek a városért, a közművelődését” – fogalmazott Kilyén Ilka, aki pályakezdő színésznő lányával lép közönség elé a szombati világtalálkozó gálaműsorán.

A fellépők közül jelen volt az a két fiatal is, Vajda Boróka és Nemes Tibor, akik duettet adnak elő a Valahol Európában című musicalből. Arról beszéltek, hogy ilyen ismert és elismert művészek között ők még „gyerekcipőben járnak”, de nagyon készülnek a szombati fellépésre és nagyon komolyan veszik a feladatukat.

Kovács Levente rendező vásárhelyi „őstuloknak” nevezte magát, aki nem engedett a csábításnak és itthon maradt, mert „Vásárhely a legjobb hely a világon”. Felsorolta, hogy mi mindent adott és ad ez a város a kultúrára igényt tartó közösségnek, kiemelve, hogy 220 évvel ezelőtt tartották a Református Kollégium udvarán az első színházi előadást, illetve, hogy 1962, az állandó színház létrejötte óta négy színház épült fel Marosvásárhelyen, amire talán nincs is példa egész Európában: a Nemzeti Színház, a Stúdió Színház, a Bábstúdió és az Ariel Színház.

A sajtótájékoztatón résztvevő Cseh Gábor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei elnöke szerint a Vásárhelyi Forgatag alatt egy szívként dobban a marosvásárhelyi magyarok szíve. „Jó volna, ha ez így is maradna” – tette hozzá.

Kimaradt?