Igény és szükség is van a Vásárhelyi Forgatagra

Sikeres volt az első alkalommal megtartott Vásárhelyi Forgatag a szervezők szerint. Portik Vilmos, Soós Zoltán, Kirsch Attila és Peti András számolt be kedden délután az augusztus 28-a és szeptember 1-e között megrendezett Vásárhelyi Forgatagról. A szervezők elmondták, az öt nap alatt 35 ezer résztvevő látogatta a különböző rendezvényeket.

Portik Vilmos köszönetet mondott a sajtónak a pozitív hozzáállásért, a hatóságoknak, rendőrségnek, csendőrségnek a kitűnő együttműködésért és nem utolsósorban valamennyi marosvásárhelyi résztvevőnek.

Az öt nap alatt négyszer telt meg a Kultúrpalota nagyterme, a Szóforgatagon hetvenen vettek részt az első tematikus napon, a középkori városnéző túrán, a barokk városra 180, míg a szecessziósra száznál több érdeklődő volt kíváncsi. A zsinagógában tartott előadás közel félezer embert vonzott, a Teleki Téka udvarán felálított 18 standon 500 történelem témájú könyvet vásároltak, a Filmforgatag két napján 500 személy nézte végig a vetítéseket.

Kilyén Ilka Zsoltár az anyanyelvről című előadását az unitárius egyház Bolyai téri tanácstermében hirdették meg, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel a templomban kellett azt megtartani. A Maros-parti koncerteken 8-10 ezer ember vett részt.

Mindez azt jelenti, hogy szükség van Marosvásárhelyen erre a rendezvénysorozatra. „Elszántak vagyunk, hogy a következőt is legalább így, vagy még színvonalasabban szervezzük meg, még több résztvevővel” – mondta Portik.

Peti András alpolgármester is elsősorban köszönetének adott hangot, hogy ilyen jól sikerült az első alkalommal megrendezett Vásárhelyi Forgatag, amely bebizonyította, hogy igény van rá. Kiemelte azokat az eseményeket, amelyek a román anyanyelvű közönséghez szóltak, merthogy közülük is voltak a nézők között. A szentegyházi gyermekfilharmónia adott elő egy román számot és Koszika. A szervezők minden tematikus városnéző sétán felajánlották a román nyelvű vezetést is, illetve valamennyi rendezvényen kérni lehetett a fordítást.

Kirsch Attila a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójáról számolt be. Elmondta, ezren vettek részt, közülük 700 személy regisztrált. A résztvevők 92 százaléka romániai volt, 5 százalékuk Magyarországról érkezett, 3 százalékuk a világ más tájáról, többek közt Ausztráliából, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Svédországból, Izraelből. A regisztrálók 75 foglalkozást jelöltek meg.

Soós Zoltán a fesztiválon szerzett tapasztalatait osztotta meg a sajtóval, azt, hogy nagy igény van arra, hogy otthon érezzék magukat saját városukban a vásárhelyiek. „Külön is megszervezhette volna a Néppárt, vagy az RMDSZ a Vásárhelyi Forgatagot, de az nem sikerült volna ilyen jól, ilyen hangulatosra és így a lakosság is szívesebben fogadta” – emelte ki Soós.

A szervezők elmondták, hogy a múlt hét pénteken, augusztus 30-án beadták a kérvényt a polgármesteri hivatalba a következő, 2014. augusztus 28-a és szeptember elseje közötti Vásárhelyi Forgatag helyszíneire, a főtéren és a Ligetben.

Kimaradt?