Felméri Cecília a Varsóban díjazott játékfilmjéről: „ilyen alapos előkészítésben eddig nem volt részem”

A zsűri különdíjával tért haza nemrég Felméri Cecília kolozsvári filmrendező Varsóból, ahol Spirál című első nagyjátékfilmjének világpremierjét tartották. A párkapcsolatról, a változás nehézségeiről és az elengedésről szóló lélektani drámát november közepén mutatják be Magyarországon, a romániai közönség pedig majd a 2021-es Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) láthatja először.

Sok minden szól amellett, hogy ne hagyjuk majd ki a Spirált, ha lehetőségünk lesz moziban megnézni. Egyrészt a kisfilmjeiért (Boldogságpasztilla, Végtelen percek, Mátyás, Mátyás) többször díjazott, kolozsvári rendező alkotásáról van szó, másrészt figyelemre méltó a szereposztása – az Arany Medve-díjat nyert Anyai szív (Poziția copilului) című filmben is játszó Bogdan Dumitrache, a szintén Arany Medve-díjas Testről és lélekről európai filmdíjas főszereplője, Borbély Alexandra és A nagy füzetből, valamint a Szelíd teremtésből ismert Kiss Diána Magdolna játssza a három főszerepet –, és ha ez nem volna elég, akkor ott van a feszültséggel teli lélektani búvármerülés, amit ez a titokzatos tóparti környezetben játszódó kamaradráma, egy férfi és két nő szerelmi története ígér.

A film kevés szereplőt mutat elszigetelt, eseménytelen helyszínen, ezért különösen nagy tétje volt a színészválasztásnak. „Nagyon jó színészeket választottam” – mondta nevetve Felméri Cecília, akit a varsói díjátadó után nem sokkal kerestünk fel telefonon. Mindhárom színésszel másképp működött a közös munka, de mindhárommal nagyon jól lehetett dolgozni, számolt be a rendező. Az alapos felkészülés, a próba lehetősége volt számára a legnagyobb élmény az eddigi kisfilmes tapasztalataihoz képest, mondta.

„Bogdannal tényleg nagyon alaposan, többször végigbeszéltük a karakterét, már az előkészítés előtt elmentem Bukarestbe, és aztán minden forgatási etap előtt legalább egy héttel, de inkább még többel odajött Budapestre, ahol végig sokat dumáltunk a szerepről. Nekem nagy élmény volt, hogy így is lehet dolgozni” – mesélte.A forgatás négy külön alkalommal zajlott 2018-ban és 2019-ben Magyarországon, a sződligeti horgásztó partján, ahol a meglévő kis horgászházak mellé Cseh Renátó látványtervező tervei alapján egy csíkszeredai csapat építette fel a főszereplő, Bence lakóházát (ezt azóta lebontották, hiszen nem volt funkcionális). A forgatás alatt nem volt idő próbálni, a rendező és a színészek viszont mindig pár nappal korábban kimentek a helyszínre végigvenni a jeleneteket, pontosan kidolgozni a mozgásokat, csiszolni a párbeszéden.

A dialógokat azért is nagyon jól át kellett gondolni és leszögezni, mert Bogdan Dumitrache nem beszél magyarul, ennek ellenére magyarul játszott. „A forgatáson már nagyon keveset lehetett változtatni, improvizálni, pedig Bogdan nagyon jó színész, de ezt az oldalát nem tudtam kihasználni” – mondta Felméri Cecília. Hozzátette, annak, hogy a film román-magyar koprodukcióban készült, az egyik előnye éppen az, hogy román színészt is lehetett választani, amellett, hogy így állhatott össze „egy rendes költségvetés”.

A Spirált a Román Országos Filmközpont (CNC) 1 millió lejjel, a Magyar Nemzeti Filmalap 150 millió forinttal, az Eurimages pedig 207 ezer euróval támogatta. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment gyártásában, a FocusFox közreműködésével készül, vezető producere Muhi András. A filmet Réder György fényképezte (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), látványtervezője Cseh Renátó, jelmeztervezője Ferencz Zsófi, vágója Politzer Péter volt.

Az, hogy a történetnek férfi a főszereplője, nem okozott nagyobb nehézséget a forgatókönyvíró-rendezőnek, mint amilyen bármilyen karakter hiteles kidolgozásával jár. „Mindig el kell képzelnem, hogy egy bizonyos szituációban mi a természetes reakció, ha ez a karakter vagyok, vagy ha az a karakter vagyok, és kérdés, hogy ezek a reakciók aztán merre viszik a történetet, nekem ezért is megy elég lassan a forgatókönyvírás. És utána következik a jeleneteknek a filmbe való átültetése, az, hogy a színészek is úgy érezzék, hogy a reakciójuk logikus és normális az adott helyzetre. És ez attól független, hogy valaki nő vagy férfi” – magyarázta Felméri Cecília.

Jelen esetben a férfi szempontját bontotta ki jobban, ő az, aki „spirálban” találja magát, de a női karaktereknek is ugyanúgy nehéz változni, továbblépni, és szerencsés, ha a nézők majd ezt is észreveszik, mondta.A forgatáson az időszűke volt a legnagyobb kihívás, és abban, hogy sikerült befejezni a filmet, fontos szerepe volt az első asszisztensnek, Bagota Bélának, aki saját játékfilmje, a Valan című thriller erdélyi forgatása után vett részt a Spirál munkálataiban.

Az átlagnál összetettebb volt a forgatás, mert az emberek mellett többféle állatot is precíz „munkavégzésre” kellett sarkallni. Bár az eredeti forgatókönyvhöz képest kevesebb állatszereplő került a filmbe, mert Halász Árpád állatidomár tanácsára több nehezen beszerezhető vagy bajosan kezelhető fajt végül kihagytak, így is kérdéses volt, hogy a feszített munkatempóban összejön-e minden állatos jelenet.

A legösszetettebb szerepe a filmben a macskának van, akit bizonyos jeleneteknél két idomár próbált hanghatásokkal, étellel irányítani. „Nagyon ügyes macska volt, de mindig izgulni kellett, hogy odamegy-e, ahová kell. Volt olyan, hogy mi egyszerűsítettünk a jeleneten, mert tudtuk, hogy nem lesz idő arra, amit eredetileg szerettünk volna” – mesélte a rendező.

A négy etapos forgatás után 2020 januárjában készült el a film, amit több fesztivál fogadott volna, de egy részüket lemondták a koronavírus-járvány miatt. A varsói filmfesztivál volt az első, amelyik meghívta a filmet és nem maradt el.

„Az első vetítés sokkolt, mert aznap értem Varsóba, és akkor már mondták a szervezők, hogy a termeknek csak a 25 százalékát tölthetik meg, és nekem ugyan sold outom van, de ne ijedjek meg, hogy a terem háromnegyede üres. A vetítés után ugye nem mindenki marad a beszélgetésre, így aztán az eleve kis közönségből még kevesebben maradtak, ugye maszkban… igazán furcsa élmény volt. De lassan hozzászoktam, elfogadtam, hogy ez van, és onnantól kezdve rendben volt. Partik, szakmai ismerkedések nem voltak, a közönségtalálkozók viszont jók voltak, teljesen meghatódtam, mert kevesen maradtak ugyan, de sokáig, és kérdeztek, beszélgettünk…” – mondta Felméri Cecília.Bár nem így tervezte a film bemutatókörútját, örül, hogy sikerült egyáltalán élőben és nem csak online bemutatni a filmet, amit ráadásul különdíjjal is jutalmazott a zsűri. A kolozsvári rendező szerint egy játékfilmet „nagy dolog végigcsinálni, sok energiát igényel, nagy ívben kell gondolkozni, de nagy élményekkel is jár. Ezt a szakmát csak gyakorolva lehet megtanulni, és mint minden filmből, ebből is rengeteget tanultam.”

Kapcsolódók

Kimaradt?