Utcanév-csere Kárpátalján: Boris Johnson került Lev Tolsztoj helyére

Orosz személyiségek nevét viselő utcákat kereszteltek át Huszton és környékén.

A huszti városi tanács e heti ülésén egyebek mellett számos közterület átkereszteléséről döntöttek, írja a 444.hu. A háború kezdete óta Ukrajna-szerte téma az orosz karakterű település- és utcanevek megváltoztatása, ebbe a folyamatba csatlakoztak be most a kárpátaljai kisváros képviselői. A városban összesen 23, a környező falvakban még további 38 utcanévnek kellett mennie.Boris Johnson | Fotó: Agerpres

A rekorder a világ első űrhajósa, Jurij Gagarin lett, az ő nevét Huszt városa mellett még további 10 településen nem viseli többé utca. Az általános orosztalanítás jegyében olyanok kerülnek még le a névtáblákról, mint Lermontov, Lomonoszov, Puskin, Csehov, Csajkovszkij, Tolsztoj. Az némiképp meglepő, hogy egy ukrajnai városban egészen mostanáig volt Makarenko és Micsurin utca is.

Az új – többnyire patrióta töltetű – nevek általában kevésbé izgalmasak, de néhány kivétel azért akad, Puskint például Tomas Masaryk, Csehszlovákia egykori elnöke váltja Huszton. Ennél is érdekesebb, hogy ugyanitt Lev Tolsztoj helyére Boris Johnson, a bukott brit miniszterelnök kerül, aki az ukránok megítélése szerint teljes mellszélességgel támogatta őket az oroszok ellen vívott harcokban.

Kapcsolódók

Kimaradt?