Újabb magyar-ukrán diplomáciai feszültségek: Kijev behívatta a magyar nagykövetet

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter beszél az Ukrajnában megindított reformfolyamatokról tartott torontói konferencián 2019. július 2-án | Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev / MTIJehor Bozsok ukrán külügyminiszter-helyettes csütörtökön, július 4-én bekérette Íjgyártó István rendkívüli és meghatalmazott magyar nagykövetet, hogy magyarázatot követeljen Szijjártó Péter torontói kijelentéseire – közölték a kárpátaljai magyar portálok a kijevi ukrán média jelentése alapján.

Meglepőnek találta az ukrán vezetőség Szijjártó Péter Torontóban tett kijelentését, miszerint Petro Porosenko korábbi ukrán elnök magyarellenes politikát folytatott. Ennek okán Jehor Bozsok ukrán külügyminiszter-helyettes bekérette Íjgyártó Istvánt, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövetét. Az eseményről Twitter üzenetben számolt be az ukrán diplomáciai ideiglenes vezetője, aki Pavlo Klimkin lemondása következtében vált a külügyi tárca vezetőjévé.

„Meghívtam Íjgyártó Istvánt és arra kértem, magyarázza meg Szijjártó miniszter jelzéseinek logikáját az ukrán reformok kérdéseiről rendezett torontói konferencián. Hangsúlyoztam az előre- és nem hátratekintő megközelítés alkalmazásának szükségességét az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztésében”– írta Twitter bejegyzésében Bozsok.

Bozsok kijelentette: „Ukrajna teljesítette a Velencei Bizottság követelményeit és a kárpátaljai magyarokra való tekintettel meghosszabbította a nyelvtörvény hatálybalépésének átmeneti időszakát.” Elmondása szerint annak ellenére, hogy Ukrajna mindent megtesz azért, hogy helyrehozza a két ország közötti kapcsolatot, Magyarország továbbra is hátráltatja azt.

Az ukrán fél még abba is belement Bozsok szerint, hogy teljesítse a Budapest által kifogásolt oktatási törvény módosítására tett javaslatokat, beleegyezett a velencei bizottság döntése teljesítésébe, ennek ellenére a magyar külpolitika nem hajlandó változtatni hangnemén. Sőt, egyelőre azokra a magyar-ukrán kapcsolatok javítását célzó konstruktív javaslatokra sem kapott választ, amelyeket májusi budapesti látogatása során tett.

Az ukrán oktatási és nyelvtörvényt más európai uniós országok is bírálják, akárcsak az Ukrajnában élő minden nemzeti kisebbség, ám egyetlen ország sem folyamodott Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek blokkolásához a nemzetközi színtéren.

Ezt ígérte Szijjártó Zelenszkijnek

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Torontóban az ukrajnai reformfolyamatról szóló konferencián nevezte magyarellenesnek Porosenko elnök politikáját hozzátéve, hogy Volodomir Zelenszkij új reményt jelent arra, hogy Ukrajna változtatni fog magyarellenes politikáján. Szijjártó leszögezte, hogy bár az új ukrán elnök nyilatkozatai biztatóak,csak óvatos optimizmusra adhatnak okot.

A magyar külügyi tárca vezetője azt is elmondta, hogy Magyarország csak akkor fog hozzájárulni a NATO-Ukrajna bizottság következő összehívásához, amelyet az utóbbi időben blokkolt, ha Zelenszkij végrehajtja azokat a törvénymódosításokat a parlamenti választások után, amelyek nyomán a magyar nemzeti közösség visszakaphatja korábbi jogait.

Ebben az esetben Magyarország kész átfogó gazdasági együttműködési tervet is végrehajtani Ukrajnával. Ezen felül száz ösztöndíjat biztosítanának ukrán hallgatóknak magyarországi egyetemeken, és újraélesztenék a gazdasági és környezetvédelmi vegyes bizottságok működését, valamint folytatnák a kárpátaljai gazdasági fejlesztési programot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?