A magyar külügy szerint az új ukrán nyelvtörvény sérti a nemzetiségek jogait

Az új ukrán nyelvtörvény ellentétes Ukrajna nemzetközi kötelezettségvállalásaival, és sérti a nemzeti közösségek jogait, mert elveszi azok nyelvhasználathoz fűződő, már meglévő, szerzett jogait – közölte a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A nyelvtörvény a távozó félben lévő elnök, Petro Porosenko szellemiségét idézi – tették hozzá a közleményben.

A minisztérium kiemelte, bíznak benne, hogy az „elsöprő többséggel” megválasztott új elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel tisztázni tudják a magyar nemzeti közösséget érintő kérdéseket. „Abban vagyunk érdekeltek, hogy Magyarország és Ukrajna között ismét kiegyensúlyozott és baráti legyen a kapcsolat, és reméljük, hogy erre a megválasztott ukrán elnök is nyitott lesz” – fogalmaztak.

Petro Porosenko leköszönő elnök szerdán írta alá az új ukrán nyelvtörvényt, amely ellen több ízben hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük is felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

A tiltakozások oka, hogy a törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, valamint az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért való jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

Kapcsolódók

Kimaradt?