Súlyos veszteségek érték az orosz légierőt, megérkezhettek az F-16-os vadászgépek Ukrajnába

Pár nap alatt két ritka és drága A-50-es kémrepülőgépet is elvesztettek az oroszok.

Súlyos vesztességek érték az elmúlt napokban az orosz légierőt, több Szu–35-ös vadászgépet, egy A–50-es légtérellenőrzőt és egy Il-22M-es mobil parancsnoki repülőgépet is elveszítettek. Tegnap az orosz légierő elveszített egy újabb ritka A–50-es kémrepülőgépet. A hírek szerint, két repülőgép is lezuhanhatott az adott régióban, később arról is érkeztek hírek, hogy egy újabb Szu–35-ös is lezuhant.Az oroszoknak csak pár darab A-50-es gépük van | Fotó: Wikipedia

A veszteséget közvetve az orosz fél is elismerte, például azzal, hogy több orosz lap arról adott hírt, hogy az adott helyszínen eloltották a két lezuhant gép által okozott tüzet. Hogy milyen gépek és mikor zuhantak le – arra nem tértek ki. Az ukránok annál inkább és egyértelműsítették az oroszok újabb súlyos veszteségét. Alig percekkel később érkezett a hír, hogy ugyancsak péntek este egy orosz Szu–34-es repülőgép is lezuhant Herszon megye Genicsek régiójában. Ez az jelenti, hogy az orosz védelmi erők egy este alatt három igen fontos repülőgépét is elveszíthette.

Február 19-én számolhattunk be arról, hogy az ukrán légierő hétfőn reggel további két orosz vadászgépet semmisített meg. A haditudósítás szerint egy Szu–34-es és egy Szu–35-ös gépet lőttek le, miután múlt hétvégén is több ellenséges légi egységet semlegesítettek. Szombaton Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka arról adott hírt, hogy az ország keleti részén három orosz vadászgépet – két Szu–34-es vadászbombázót és egy Szu–35-ös vadászrepülőgépet – lőttek le. Egy nappal később szintén egy Szu–34-es nagy hatótávolságú, nehéz vadászbombázó megsemmisítéséről számolt be az ukrán légierő.

A szakértők a tegnapi események után már rendszerszintű problémákra gyanakodtak az orosz hadseregen belül, mert mint írták, nehezen magyarázhatók az ilyen súlyos vesztességek, ráadásul olyan időszakban, amikor a szárazföldön, hosszú idő után ismét sikerekről számolhattak be az oroszok. Egyébként az ukránok szerint, Oroszország már több mint 300 katonai repülőgépet veszített Ukrajna megtámadása óta.

Háborús bloggerek szerint ugyanakkor az elmúlt napokban az oroszok azért veszítettek ilyen sok bombázót, felderítő és vadászgépet, mert elkezdhették bevetni a Nyugat által korábban ígért és ezek szerint elegendő számban leszállított F–16-os vadászgépeket és a használatukra kiképzett személyzetet, beleértve a földi kiszolgálást. Mások szerint ugyanakkor a front feletti légtérben aligha repülhetnek észrevétlenül F–16-os gépek, inkább valamelyik fejlettebb, nagyobb hatótávolságú, mobil föld-levegő rakétakilövő lehet az ukránok segítségére. Az ukrán sikereket feltételezhetően főként a nagy hatótávolságú föld-levegő rakétáknak, különösen az amerikai gyártmányú Patriot PAC-2-eknek tudhatjuk be.

Kapcsolódók

Kimaradt?