banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Megjelentek a részletek az orosz gáz rubelben történő fizetéséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírta azt a rendeletet, amely szerint április 1-jétől, péntektől rubelben kell fizetni az orosz gázért. A határozat részleteit Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágvezetője a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében ismertette.

Megjelentek a részletek a rubelben történő fizetésről – írta Hortay Olivér, aki szerint az új intézkedéssel Oroszország úgy javítja pozícióját, hogy azzal Európa nem veszít. Az új szabály lényege, hogy az európai vásárlóknak nyitniuk kell a Gazprombankban egy speciális számlát, amelyen az energiahordozók beszerzésének árát euróban is befizethetik. Az ebben a valutában történő teljesítést a Gazprombank automatikusan rubelre váltja át.

Az rendelkezéssel tehát Oroszország mesterséges keresletet támaszt a rubellel szemben, és bebiztosítja, hogy a további szankciókat ne lehessen kiterjeszteni a Gazprombankra.

Az európai vásárlók helyzete érdemben nem változik, hiszen a megállapodott mennyiségek és árak változatlanok. Az igénylők nincsenek rákényszerítve az orosz jegybankot érintő, meglévő szankciók feloldására (és az ezzel járó konfliktusokra).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?