Lemondott és elhagyja Oroszországot Putyin egyik bizalmasa

Lemondott Anatolij Csubajsz, Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolatokért felelős különmegbízottja.

Ezt a moszkvai vezetés egyik liberális személyiségének tartott 66 éves politikus szóvivője is megerősítette szerdán. Az RBK orosz gazdasági napilap úgy tudja, Csubajsz feleségével együtt elhagyja Oroszországot és Törökországba utazik.

Névtelenséget kérő források szerint Csubajsz lemondása Oroszország Ukrajna ellen indított hadműveletével állhat összefüggésben.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Csubajsz önszántából mondott le. Mindemellett Csubajsz magánügyének nevezte, hogy ha tartósan el kívánja hagyni az országot.

Hírügynökségek felidézték, hogy Csubajsz a legmagasabb rangú orosz tisztviselő, aki benyújtotta lemondását a február 24-én indult ukrajnai hadművelet nyomán. A politikus szóvivője egyelőre nem tett további nyilatkozatot, a Reuters hírügynökség megkeresésekor pedig a politikus letette a telefont.

Csubajsz 2020 decemberében került a különmegbízotti posztra. Az 1990-es években a néhai Borisz Jelcin elnök alatt szolgált miniszterelnök-helyettesként, illetve az államfői kabinet vezetőjeként a gazdaság privatizációjában játszott döntő szerepet. Később egy liberális ellenzéki párt elnöke volt, és a Rusznano állami technológiai céget vezette. Bírálói szemére vetették, hogy a privatizáció során szemet hunyt afölött, hogy egyes vállalkozók nagy vagyonokat szereztek, miközben oroszok milliói szegénységgel küszködtek.

(Nyitókép forrása: Agerpres/EPA)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?