Közös nyilatkozatban ítélték el európai parlamenti vezetők Orbán tusványosi beszédét

Közös nyilatkozatot adott ki péntek este az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája, amelyben elítélik Orbán Viktor magyar miniszterelnök „nyíltan rasszista” beszédét, írta a Politico.

„Mi, az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői, határozottan elítéljük Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi nyíltan rasszista nyilatkozatát arról, hogy nem akarja, hogy »kevert fajú népekké« váljunk” – olvasható a nyilatkozatban. Az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája a különböző képviselőcsoportok vezetőit és a Parlament elnökét, Roberta Metsolát foglalja magában.

„Nincs helye rasszizmusnak, diszkriminációnak és gyűlöletbeszédnek a társadalmunkban” – írták, további uniós szintű intézkedéseket kérve a rasszizmus és az idegengyűlölet növekvő „normalizálása” ellen.

A nyilatkozatban felszólították az Európai Bizottságot hogy továbbra is tartsa vissza a pandémia utáni helyreállítási forrásokat Magyarországtól.Orbán Viktor a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, Tusnádfürdőn | fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn azt mondta, a Kárpát-medencében csak európai népek keverednek, Európán kívüliek nem, ezért „mi nem vagyunk kevert fajúak”, és „nem is akarunk azok lenni”. Később Bécsben, az osztrák kancellárral folytatott találkozója után finomított a nyilatkozaton, mint mondta, „Magyarországon biológiai alapú megközelítése semmilyen politikai kérdésnek nem lehetséges; ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”. Azt is megjegyezte: „az, hogy néha félreérthetően fogalmazok, az előfordul”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?