Skovrán Tünde: kitört a káosz Dél-Afrikában - hazajuttatják a kint rekedt romániai állampolgárokat

Összesen 46 román és 24 külföldi állampolgárral a fedélzetén tér haza a Tarom légitársaság egyik különgépe a Dél-Afrikai Köztársaságból, ahonnan a koronavírus-fertőzés új mutációja, az Omikron gyors terjedése miatt menekítik ki az embereket. További hét román állampolgár azonban nem jutott ki idejében a repülőtérre.

A különleges járat helyi idő szerin nem sokkal hajnali 4 óra előtt szállt fel a johannesburgi repülőtérről és várhatóan – romániai idő szerint – 15.30-kor landol Bukarestben, közölte a romániai külügyminisztérium. Az utaslista szerint a repülőgépen összesen hetvenen utaznak, közülük 46-an romániai állampolgárok, köztük a nagybányai sportklub delegációja is, továbbá tíz európai uniós és hat egyéb állampolgárságú személy.

További hét román állampolgár már nem tudott felszállni a hazatérő repülőgépre, mert Fokvárosból képtelenek voltak idejében eljutni Johannesburgba. Amint a külügyminisztérium közölte, kapcsolatban maradnak velük és megkeresik a megoldást az ő hazajuttatásukra is.

Fotók: Skovrán Tünde Facebook-oldala

Skovrán Tünde színésznő, rendező, producer a Facebook-oldalán számolt be a dél-afrikai állapotokról. A szakember és forgatócsoportja éppen egy dokumentumfilm rögzítése miatt tartózkodott az afrikai államban, ahol a koronavírus új mutációja, az Omikor terjedése okoz komoly problémákat.

Az országban kitört a káosz, az emberek megrohamozták a boltokat, megkezdődtek a fosztogatások. „A bolt előtt, ahol éppen védőmaszkot vásároltunk, egy felfegyverkezett férfit lelőtt az üzlet biztonsági embere” – számolt be a döbbenetes állapotokról Skovrán Tünde.

Mint írja, az ország teljesen lebénult, a légitársaságok sorra mondják le járataikat, a kijutás rendkívül nehézkes. Kimerülve attól, hogy három napon át próbáltak repülőgéppel kijutni az országból, megkeresték a magyarországi, a romániai és az egyesült államok külképviseletét is. „Az egyedüliek, akik azonnal segítséget ajánlottak fel, azok a románok voltak. A kormány egy repülőgépet küld, hogy hazavigyék a rögbiválogatottat és az olyanokat, mint én, akiknek nincs más lehetőségük hazatérni” – fogalmaz bejegyzésében a rendező-producer.

Skovrán Tünde hozzátette, Dél-Afrikában nem tudták befejezni a tervezett dokumentumfilmes munkát, „de készek vagyunk dokumentálni a hazajuttatásunkat”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?