Gyűlölet-bűncselekménnyé nyilvánítják a lincselést az Egyesült Államokban

Az amerikai kongresszus jóváhagyta, majd tovább küldte aláírásra Joe Biden amerikai elnöknek azt a jogszabályt, amely az Egyesült Államokban először szövetségi gyűlölet-bűncselekménnyé nyilvánítja a lincselést – számolt be kedden az amerikai sajtó.

Az úgynevezett Emmett Till Lincselésellenes Törvény néven jegyzett jogszabály elfogadásával az elmúlt évszázadban több mint 200 alkalommal próbálkozott az Egyesült Államok törvényhozása. A jogszabály nevét arról az afroamerikai tinédzserről kapta, akit 1955-ben Mississippi államban meglincseltek, azzal vádolva őt, hogy megsértett egy fehér asszonyt.

„200 sikertelen kísérlet után a Kongresszusnak végre sikerül megtennie egy régóta esedékes lépést az Emmett Till lincselésellenes törvény elfogadásával” – jelentette ki Chuck Schumer, a szenátusi demokraták frakcióvezetője. „Ez fontos lépés, de az a tény, hogy ilyen hosszú időt vett igénybe, folt Amerikán” – írta később a Twitteren Schumer.

30 év börtön a maximális büntetés

A törvény szerint maximális büntetési tételként 30 évig tartó börtönbüntetést szabhatnak ki a lincselés elkövetőjére abban az esetben, ha a bűncselekményt az áldozat hovatartozása, vélt vagy valós faji, vallási csoporthoz tartozása, vagy szexuális orientációja miatt követte el.

A jogszabálynak köszönhetően a jövőben lincselés ügyében indíthatnak nyomozást azon gyűlölet-bűncselekmények esetében, amelyek halált, vagy súlyos testi sértést okoznak – jelentette be Bobby Rush, Illinois állam demokrata párti képviselője.

Rush szerint a lincselés elleni törvény elfogadása „világos és nyomatékos üzenetet küld”, hogy az amerikai nemzet többé nem hagyja figyelmen kívül „történelmének e szégyenletes fejezetét”, és hogy „az Egyesült Államok szövetségi kormánya teljes erejével szembeszáll azokkal, akik elkövetik e szörnyű tetteket”.

A képviselőház 2020-ban már jóváhagyott hasonló jogszabályt, de azt a szenátus akkor nem szavazta meg. A jelenlegi jogszabályt a múlt héten az alsóház nagy többséggel jóváhagyta, a szenátus pedig hétfőn szintén egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?