banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Fordulópont: a Biden-kormányzat szakított a reagani neoliberalizmussal

A múlt héten kihirdetett 1900 milliárd dolláros mentőcsomag révén a Biden-adminisztráció szakított a Ronald Reagan nevéhez fűződő neoliberális szemlélettel, és egy sor olyan intézkedést foganatosít, amelyet nem is olyan régen még a hardcore szocializmus kategóriájába soroltak az Amerikai Egyesült Államokban.

Az amerikai gazdasági és szociálpolitikát a múlt század első felében a New Deal (új irányvonal v. kiegyezés) során megvalósított keynesi szemlélet vezette, miszerint a szegényebb – kétkezi munkás, középosztálybeli – rétegeknek juttatott támogatások alulról felfelé növelik a jólétet a társadalom egészében. Nő a vásárlóerő, annak nyomán a kereslet, így a vállalatoknak és a gazdagoknak is jól megy. A szociálpolitika igen jó keresletnövelő beruházás is.

E tekintetben az 1970-és évek második felétől ismét törés állt be. A korszakváltás az Egyesült Államokban Ronald Reagan (az Egyesült Királyságban Margaret Thatcher) nevéhez fűződik. Azóta évtizedeken át az amerikai gazdaságpolitikát a korábbival ellentétes filozófia határozta meg. Eszerint a jólét fentről lefelé áramlik, vagyis elég a (nagy)vállalatokat forrásokhoz juttatni, ők aztán befektetnek, és munkát adnak mindenkinek. Ennek a felfogásnak „köszönhetően” a hetvenes évektől erőteljes hanyatlásnak indult a középosztály az Egyesült Államokban. A neoliberalizmus a jövedelmi és szociális egyenlőtlenségek elmélyülésének vezetett világszerte – nem beszélve a „beragadt” társadalmi csoportok radikalizálódásáról és az ezzel összefüggő demokratikus elcsúszásokról.

Megfigyelők szerint a washingtoni kongresszus által múlt héten elfogadott 1,9 ezermilliárd dollár értékű helyreállítási csomag révén a Biden-adminisztráció szakít Reagan örökségével. A terv alapvetése az, hogy mindenekelőtt a pandémia által leginkább sújtott – kisjövedelmű vagy munka nélkül maradt – embereket kell támogatni, hogy átvészeljék az előttünk álló nehéz periódust. A pénz egy része az azonnali szükségletek (lakbér, alapvető élelmiszerek stb.) kielégítését célozza, másik része – a vásárlóerő növelésével – a kereslet és közvetve a gazdaság ösztönzését.Joe Biden a Fehér Házban | Fotó: Agerpres/EPA

A Biden-Harris csomag egy sor olyan intézkedést tartalmaz, amelyet nem is olyan régen még a hardcore szocializmus kategóriájába soroltak az Amerikai Egyesült Államokban.

Azok, akiknek évi jövedelme nem éri el a 75 ezer dollárt, fejenként egyszeri, közvetlen juttatásként 1400 dollár értékű támogatást kapnak az államtól. Ezen kívül heti 300 dollár munkanélküli segélyt folyósítanak mindazoknak, akik a járvány miatt elveszítették a munkájukat.

A gyermekek után járó „adókedvezmény” összegét hat év alatti gyermekek esetében 2000-ről 3600 dollárra, míg a hatévesnél idősebbeket nevelő szülőknél 3000 dollárra növelik. Az "adókedvezmény" azért került idézőjelbe, mert nagyon sok esetben olyanoknak jár majd, akik a jövedelmük után a fent említett összegnél kevesebb adót fizetnének, vagy pedig adómentességet élveznek.

Lényegében itt havi 300 (hat évesnél idősebb gyerek esetén 250) dolláros családi pótlékról van szó, amit ráadásul az eddigi gyakorlattól eltérően nem évente, hanem havonta postáz az adóhatóság – a híres/hírhedt IRS – "adó-visszatérítési" csekk formájában. Megint csak: a "visszatérítés" azoknak is jár, akik a csekken szereplő összegnél kevesebb adót fizetnének.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Becslések szerint a közvetlen támogatásoknak köszönhetően több mint harminc százalékkal emelkedik meg az amerikai lakosság legszegényebb húsz százalékának a jövedelme. Persze kérdés, hogy a váltás csupán a válságkezelésre szorítkozik, vagy pedig tartós lesz. E tekintetben vannak biztató jelek. Egyes megfigyelők ekként értékelik, hogy vezető demokrata politikusok és Joe Biden elnök máris jelezte, hogy a gyerekek után járó adókedvezmény hatályát meghosszabbítanák az egyéves lejárat után.

 Úgy becsülik, hogy a 300 dolláros havi juttatás a szegénységi küszöb alatt elő amerikai gyerekek 40 százalékát kiragadja ebből az állapotból. A világjárvány kirobbanása előtt az Egyesült Államokban csaknem 12 millió kiskorú élt a szegénységi küszöb alatt. A támogatások ára eltörpül a várható pozitív hatásokkal szemben. Ugyanez érvényes egy másik intézkedésre, amellyel kiterjesztetik az Obamacare néven emlegetett egészségbiztosítási reformot, és több mint 1,3 millió amerikai számára teszik elérhetővé a megfizethető egészségbiztosítást.

Ez az intézkedés is átmeneti – két évre szól –, viszont a New York Times szerint számítani lehet rá, hogy a koronavírus-mentőcsomag keresztülvitele után a Biden-adminisztráció új, átfogó egészségügyi csomaggal rukkol elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?