EMA: még nem világos, hogy van-e összefüggés a Janssen oltása és a vérrögképződéses esetek között

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) arról tájékoztatta a Reuterst, hogy szerintük nincs arra bizonyíték, hogy összefüggés lenne a Johnson & Johnson-leányvállalat, a Janssen koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, ami miatt az Egyesült Államok szövetségi egészségügyi szervezetei kérték az oltóanyag használatának azonnali leállítását.

Az EMA még előző hét péntekén kezdte el vizsgálni az oltást a potenciális vérrögképződés miatt. Hat embernél néhány nappal az oltás után vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. Az EU-ba hétfőn érkeztek meg az első Johnson & Johnson-vakcinaszállítmányok, azonban a vállalat az amerikai javaslatot követően bejelentette: úgy döntött, hogy késlelteti a vakcinák leszállítását Európába.

A vakcinából eredetileg április 14-ére ígérték az első szállítmányokat az Európai Unióba. Romániába már szerdán vártak 60 ezer dózist, a bejelentés nyomán azonban egy darabig biztosan nem követi majd újabb szállítmány.

Sajtóinformációk szerint az Egyesült Államok döntését követően Belgium és Hollandia is úgy határozott, egyelőre nem kezdi meg a Johnson & Johnson vakcinájának alkalmazását. Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter hágai sajtótájékoztatóján azt közölte, országa fontolóra veszi, hogy a hét folyamán megkezdi-e a vakcina bevezetését. Arra számít, hogy az Európai Gyógyszerügynökség szerdán tájékoztatást ad vizsgálatának eredményéről – mondta. Az EMA keddi nyilatkozatában megerősítette, hogy a Jansen-vakcina előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ideiglenesen felfüggesztette a vakcina beadását a Dél-afrikai Köztársaság is. Zweli Mkhize, az ország egészségügyi minisztere kijelentette: önkéntesen felfüggesztik a további oltásokat mindaddig, amíg nem vizsgálják meg a megfelelő alapossággal, van-e okozati összefüggés a vérrögképződés és a Johnson and Johnson-vakcina között.

(Címlapfotó: MTI)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?