Madrid hallani sem akar arról, hogy Jordi Sánchez legyen Katalónia elnöke

A józan észen és a logikán kívül esik az előzetes letartóztatásban lévő Jordi Sánchez jelölése Katalónia elnöki posztjára - reagált Rafael Catalá spanyol igazságügyi miniszter a pénteki kormányülést követő madridi sajtótájékoztatón arra, hogy Carles Puigdemont előző nap visszalépett a jelöltségtől, és megnevezte utódját.

A miniszter meglepőnek nevezte, hogy a leváltott elnök olyan valakit javasolt a tisztségre, aki előzetes letartóztatásban van. A legfelsőbb bíróságnak kell határoznia arról, hogy engedi-e Sánchez részvételét az elnökválasztáson - hangsúlyozta. A politikus emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság szerint a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen a parlamentben ezen az eseményen.

Jordi Sánchez, aki Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) választási listájának második helyén jutott be a katalán parlamentbe a december 21-i választáson, október 16-a óta van előzetes letartóztatásban.

A Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet a tiltakozó tömegtől, amely autóikat is megrongálta.

„Ez már nem politika, hanem színház" - kommentálta Puigdemont bejelentését Carmen Calvo, a spanyol parlament legnagyobb ellenzéki erejének, a Spanyol Szocialista Munkáspártnak (PSOE) a  politikusa. Mint mondta, elutasítják Sánchez jelölését, és követelik egy olyan személy megnevezését, aki "minden reggel be tud menni a hivatalába".

Politikailag elfogadhatatlan, hogy egy zendülés bűncselekményével vádolt személy Katalónia elnöke lehessen - foglalt állást a kérdésben Albert Rivera, a katalán parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, a liberális Állampolgárok (Ciudadanos) elnöke, aki szerint a szeparatizmus bukása immár nyílvalóvá vált.

Kritikával illette Puigdemont választását a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) is, amely az előző parlamenti ciklusban tagja volt a katalán kormánynak. Sergi Sabria szóvivő a Catalunya Rádioban arról beszélt, hogy vezetőjüket, Oriol Junquerast illetné meg a jelöltség ebben a helyzetben. Sánchez jelölése pedig csupán a másik nagy függetlenségi párt javaslata, arról nem állapodtak meg egymással. Junqueras, aki Puigdemont helyettese volt az október 27-én leváltott kormányban, hónapok óta előzetes letartóztatásban van, Jordi Sánchezhez hasonlóan.

Spanyol sajtóinformációk szerint eközben a spanyol kormány vizsgálja, hogy Carles Puigdemont és volt kormányának négy tagja miből finanszírozza immár négy hónapja tartó brüsszeli tartózkodását.

A volt elnök a katalán RAC1 rádiónak nyilatkozva pénteken erre azt mondta: egy eurónyi közpénzt sem költöttek belgiumi életükre, azt részben saját maguk,  részben pedig önkéntes hozzájárulásokból fizetik.  A lapok beszámolói szerint a belga fővárostól 20 kilométerre, Waterloo-ban bérelnek egy 550 négyzetméteres, hatszobás házat, havi 4400 euróért. A katalán politikusok négy hónapja vannak önkéntes száműzetésben Belgiumban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekültek, mivel bírósági eljárás indult ellenük a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?