Visszalépett a jelöltségtől Carles Puigdemont

Visszalépett a jelöltségtől Carles Puigdemont, az október végén leváltott katalán elnök.

Puigdemont döntését a Twitteren jelentette be. Utódjául Jordi Sánchezt nevezte meg, aki pártja, a Junts pel Catalunya listájának második helyén jutott be a katalán parlamentbe a december 21-i választáson.

Sánchez hónapok óta előzetes letartóztatásban van, mivel a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) vezetőjeként tüntetést szervezett szeptember 20-án a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalához, az odabent házkutatást tartó spanyol csendőrök pedig órákig nem tudták elhagyni az épületet. A tiltakozó tömeg a csendőrök autóit is megrongálta.

Angol nyelvű beszédében Puigdemont azt ígérte, folytatják a harcot, és elérik Katalónia függetlenségét. A volt elnök szerint nemzetközi jogászok egy csoportja a nevében keresetet nyújtott be az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához a spanyol állammal szemben az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának, valamint a polgári és politikai jogok megsértése miatt. Katalónia elnyerte a jogot, hogy független, demokratikus köztársasággá váljon, és ez a cél megmásíthatatlan – mondta.

Puigdemont Brüsszelben rögzített üzenetében azt mondta, nem vonul vissza, és a következő napokban ünnepélyes gyűlésre hívja a katalán parlament tagjait, hogy létrehozzák az úgynevezett Köztársaság Tanácsát, amely a katalán kormánnyal együtt dolgozna tovább a katalán függetlenségért.

Nem vesztett soha egy olyan nép sem, amely megőrizte méltóságának védelmét, tartott az sok vagy kevés ideig, de türelemmel, kitartással, állhatatossággal, mindig nyertek – mondta.

A volt katalán vezető bízik abban, hogy egy nap szabad emberként térhet vissza Katalóniába. Négy hónapja van önkéntes száműzetésben a belga fővárosban, ahova a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mivel bírósági eljárás indult ellene a tavaly október 1-i függetlenségi népszavazás alkotmányellenes megrendezése, és a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

Újabb egyeztetésre van szükség

Puigdemont döntéséről tájékoztatta Roger Torrent katalán parlamenti elnököt is, akinek újból egyeztetést kell kezdenie a parlamenti pártokkal, majd hivatalosan megneveznie a jelöltet, akit képesnek tart a többségi támogatás megszerzésére.

Amennyiben ez Sánchez lesz, a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyt adnia ahhoz, hogy elhagyhassa a börtönt, és részt vehessen az elnökválasztásról szóló parlamenti vitán és szavazáson. A spanyol alkotmánybíróság néhány hete döntött arról, hogy a jelölt személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?