Mentelmi jogára hivatkozva kér védelmet újraválasztásához Carles Puigdemont a katalán házelnöktől

Mentelmi jogára hivatkozva Roger Torrent katalán parlamenti elnökhöz fordult védelemért Carles Puigdemont  leváltott katalán elnök hétfőn levében, annak érdekében, hogy újraválaszthassák az elnöki posztra.

Mint írta, bírósági és kormányzati lépések irányulnak arra, hogy megakadályozzák mandátumának gyakorlását képviselőként és elnökjelöltként. A házelnöktől azt kérte: hozza meg a szükséges intézkedéseket, amelyekkel megóvja a katalán parlament, illetve annak tagjainak a jogait és kiváltságait.

A katalán törvényhozás a tervek szerint kedd délután összeül, hogy megkezdje az elnökválasztási folyamatot, a posztra továbbra is a Brüsszelben lévő Carles Puigdemont a jelölt.

Hetek óta tartó vita után az alkotmánybíróság szombaton kimondta: nem lehet a távolból jelölt valaki az elnökségre, és személyesen jelen kell lennie a választáson a parlamentben. Vagyis Puigdemont megválasztásának ez a feltétele. Mivel a politikus ellen elfogatóparancs van érvényben Spanyolországban, ezért személyes megjelenését a barcelonai parlamentben a spanyol legfelsőbb bíróságnak kell engedélyeznie.

Jaume Alonso-Cuevillas, a politikus ügyvédje egy rádióinterjúban hétfőn ellenérzését fejezte ki amiatt, hogy bírói engedélyt kellene kérniük, és nem zárta ki, hogy kifogással élnek az alkotmánybírósági határozat ellen.

Carles Puigdemont leváltott kormányának négy volt tagjával együtt tartózkodik Brüsszelben három hónapja. A december 21-i parlamenti választásokon mindannyian ismét képviselők lettek. Közülük hárman, Carla Ponsati, Lluís Puig és Meritxell Serret hétfőn lemondott képviselői mandátumáról, mert az alkotmánybíróság szerint nem ruházhatják át szavazataikat. Azok nélkül viszont a katalán függetlenségi pártoknak nincs többsége a törvényhozásban.

Carles Puigdemont újraválasztását az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya), a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), és a Népi Egység (CUP)függetlenségi pártok támogatják. A katalán vezetők ellen a többi közt  lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények ellen indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepük, döntéseik miatt.

Kapcsolódók

Kimaradt?