banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Letartóztatták a katalán kormány nyolc tagját

Előzetes letartóztatásba helyezte a leváltott katalán kormány nyolc volt tagját a spanyol központi büntetőbíróság csütörtökön Madridban.

 Carmen Lamela bíró döntését azzal indokolta, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye. A bírósági tárgyalásról egyenesen öt különböző börtönbe szállítják a katalán politikusokat: Oriol Junqueras, volt elnök-helyettest, továbbá Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borras, Joaquin Forn, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa volt tanácsosokat.

A bíró egy kilencedik kormánytag, Santi Vila esetében 50 ezer euró óvadékot állapított meg, amelynek ellenében szabadlábon védekezhet. Ügyvédje, Pau Molins az épületből távozóban a sajtónak elmondta: addig,  amíg ügyfele ezt a pénzt nem fizeti ki, amire ezen a napon már nincs lehetőség, neki is börtönbe kell vonulnia. Ő volt az egyetlen a katalán politikusok közül, aki a délelőtti tárgyaláson hajlandó volt válaszolni az ügyészség kérdéseire is, a többiek - élve ezzel a jogukkal - kizárólag védőügyvédeik által feltett kérdésekre feleltek.

Santi Vila azelőtt lépett ki a katalán kormányból, hogy múlt pénteken a katalán parlament megszavazta volna a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot.

Jaume Alonso Cuevillas ügyvéd, aki több kormánytagot is képvisel, a tárgyalást követően Twitter-oldalára azt írta ki: "szomorú nap a demokrácia számára". A sajtónak nyilatkozva pedig hangsúlyozta: szerinte a vádhatóság által felsorolt bűncselekmények nem állnak meg. Kifogásolta, hogy a bíróság a kényszerintézkedésekről egységesen döntött, nem mérlegelte az olyan egyéni körülményeket mint például az állandó gyógyszeres kezelés vagy kiskorú gyermek. Továbbá, hogy az idézéseket kevesebb mint 24 órája kapták meg, mégis megjelentek, annak ellenére, hogy a védelemnek nem állt rendelkezésére elég idő a felkészülésére.

Mint korábban írtuk, Carles Puigdemont leváltott katalán elnök négy miniszterével Brüsszelben tartózkodik. Az ő esetükben a spanyol ügyészség nemzetközi elfogatóparacsot kért a bíróságtól. Közülük hárman kezdeményezték a bírónál, hogy videokonferencián tehessenek vallomást, ám kérésüket Carmen Lamela bíró elutasította. A bíróság jelenleg még tanulmányozza, hogy az ügyészség kérésének helyt adva kezdeményezi-e európai elfogatóparancs kiadását ellenük.

A nyolc miniszter letartóztatásával 10-re nőtt az október elsejei függetlenségi referendum miatt rácsok mögé kerültek száma, ugyanis Madrid elsőként a függetlenségi mozgalom két civil kezdeményezőjét, Jordi Cuixartot és Jordi Sanchezt helyezte vizsgálati őrizetbe.

Az esti órákban spontán tüntetés kezdődött a barcelonai parlament előtt.

 

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?