Brüsszelbe várja a spanyol ügyészeket a „száműzetésben levő” katalán elnök

Nem jelenik meg csütörtökön a madridi központi büntetőbíróságon Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, mert nagy a letartóztatás veszélye - jelentette be szerdán Paul Bekaert, a politikus belgiumi ügyvédje. Hozzátette: védence Brüsszelben viszont áll a spanyol hatóságok rendelkezésére. 

Mint korábban írtuk, Carles Puigdemont és kormánya öt tagja kedden nemzetközi sajtótrájékoztatót tartott a brüsszeli Sajtóklubban, ahol elmondták, nem kérnek politikai menedékjogot Belgiumban. „Azért jöttünk ide, hogy elkerüljük a konfrontációt, amelyre talán sor került volna, ha Barcelonában maradunk” – fogalmazott Puigdemont, hangsúlyozva, hogy azonnal vissza fognak térni Katalóniába, amint „világos biztosítékokat” kapnak a spanyol hatóságoktól a „tisztességes eljárásra” és az „igazságos bánásmódra”.

Szerdán reggel elérhetetlenné vált a katalán kormány és a katalán elnök internetes oldala, a katalóniai krízist gyanusan kiemelt figyelemmel követő Julian Assange Wikileaks-alapító Twitter-bejegyzésben hívta fel erre a figyelmet.

Barcelonai forrásain szerdán délután hívták fel a figyelmet arra, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnök új internetes oldalt hozott létre, amit a sokamondó president.exili.eu (száműzetésben levő elnök – szerk. megj.) cím alatt lehet elérni. A platform egyelőre nagyon kezdetleges, az angol változata nem működik és a katalán verzióban is hibás karakterszettet alkalmaznak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?