Ötvenezer katalánt várnak csütörtök estére Brüsszelbe

Repülővel, vonattal vagy személygépkocsival indult útnak mintegy 50 ezer katalán, hogy ott lehessen azon a tömegtüntetésen, amelyet az Európai Unió szívében, Brüsszelben rendeznek csütörtökön este. 

Egy részük már meg is érkezett a belga fővárosba, az alábbi felvételen a Grand Place-t megtöltő katalánok himnuszukat, az Els Sagadors-t éneklik.

Az eseményt a katalán függetlenségpárti mozgalom két zászlóshajója, az Omnium Cultural és a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) találta ki. Mint ismeretes, a két civil szervezet elnökei, Jordi Cuixart és Jordi Sanchez immár közel két hónapja vizsgálati fogságban vannak zendülés és hazaárulás vádjával. 

„Be akarjuk bizonyítani, hogy a katalán önrendelkezés gondolatát nem törte meg az Európai Unió részéről érkező üzenetek” – fogalmazott felhívásában az ANC. 

A brüsszeli tüntetéssel szintet lép a katalán függetlenségi mozgalom, amely eddig csak a régión belül mutatta meg erejét. 

Mint ismeretes, az október eljesei függetlenségi referendum és a függetlenség október 12-i kikiáltása miatt a spanyol hatóságok felfüggesztették a Carles Puigdemont vezette katalán kormányt és annak tagjai ellen eljárást indítottak. Madrid előrehozott választásokat írt ki december 21-re Katalóniában.

Mint írtuk, a spanyol hatóságok elől Carles Puigdemont Brüsszelbe menekült, a csütörtök esti tüntetésen várhatóan ő is felszólal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?