Közbeléptek a spanyolok: nem ülhet össze a katalán parlament

A spanyol alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette a katalán parlament jövő hétfőre összehívott rendkívüli ülését, amelynek napirendjén a katalán függetlenségi népszavazás eredményének értékelése szerepel.

A bírói testületnél a katalán szocialista párt (PSC) támadta meg az illegális népszavazásról szóló ülést összehívó határozatot. Az alkotmánybíróság felfüggesztő határozata azt jelenti, hogy a beadványt eljárásba vette, ítéletének meghozatalára öt hónapja van, de addig törvényesen nem lehet megtartani ezt az ülést.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök korábban arról beszélt, a katalán parlamentnek el kell vetnie az egyoldalúan kikiáltott függetlenség ötletét, ha nem akarnak még nagyobb sérülést okozni. Carles Puidgemont katalán elnök szerdán egy televízióműsorban hangsúlyozta, továbbra is keresik a párbeszéd lehetőségét Madriddal, de Katalónia függetlenségét napokon belül mindenképpen kikiáltják.

Az alkotmánybíróság csütörtöki döntését követően Rajoy ismét figyelmeztette a katalán kormányt, hogy ha továbbra is ragaszkodnak a Spanyolországtól való elszakadáshoz, az sokat ronthat a jelenleg is rendkívül feszült helyzeten. "A legjobb megoldás a problémára az lenne, ha visszatérnének a törvény adta keretek közé – fogalmazott a spanyol miniszterelnök, aki korábban jogszerűtlennek nevezte a katalán népszavazást, máskor pedig egyszerűen úgy fogalmazott, nem is történt népszavazás Katalóniában. – A lehető leggyorsabban vissza kell vonni az egyoldalúan bejelentett függetlenségi szándékot, hogy elkerülhető legyen a még nagyobb kár".

Kapcsolódók

Kimaradt?