Antal Árpád a katalán függetlenségi törekvésekről: a „nemekre” nem lehet jövőt építeni

A katalóniai történések Romániában segíthetik fogalmak tisztázást, véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva reagált a spanyolországi eseményekre.

Leszögezte: személy szerint nem tartozik a katalán függetlenség támogatói közé, viszont az ottani események segítenek abban, hogy tisztázzák az autonómia és a függetlenség fogalmát, hiszen az a tapasztalat, hogy ezt a két fogalmat rendszeresen összemossák, vagyis az autonómiát egyfajta elszakadásnak tekintik.

Antal Árpád leszögezte: Székelyföld számára modellértékű az az autonómia, amivel jelenleg Katalónia rendelkezik Spanyolországon belül. Székelyföldnek is olyan autonómiát szeretnének, nem pedig Romániától való elszakadást – magyarázta. „Sajnálatos módon Romániában az elmúlt évtizedben gyakran összemosták az autonómia és elszakadás fogalmát, holott Székelyföld nem akar elszakadni” – jelentette ki.

Antal Árpád hangsúlyozta, hogy „nemekre” nem lehet jövőt építeni. Ha egy közösségnek minden kérésére nemmel válaszolnak, akkor el fog érkezni a pillanat amikor az adott közösség igent mond, de az nem fog rosszul esni azoknak akik nemet mondtak. Szerinte nem vezet jóra, ha a madridi vagy bukaresti központi vezetés mindenre nemet mond.

Mint ismert, korábban Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke is úgy nyilatkozott, hogy a román média nevetségessé teszi magát ha párhuzamot von a katalán függetlenedési törekvések és a székelyföldi autonómiaigény között. A szövetségi elnök szerint többek között az a különbség, hogy a katalánok népnek tekintik magukat, akiknek nincs anyaországuk, ezzel szemben a székelyföldiek Románia nemzeti kisebbségei, akik sohasem akartak elszakadni Romániától.

A parlament hivatalosítsa azt, ami eddig is működött

Anta Árpád reagált arra is, hogy a parlamentben nem sikerült elfogadtatni a március 15-ét a romániai magyar kisebbség hivatalos ünnepévé nyilvánító tervezetet. A polgármester szerint december elseje és március 15-e között az a lényeges különbség: a magyar közösség nem várja el, hogy a többségi közösség velük ünnepeljen, azt nem szeretnék senkire ráerőszakolni, hanem szeretnénk, hogy a parlament hivatalosítsa azt, ami eddig is működött.

Az elöljáró emlékeztetett, hogy a sepsiszentgyörgyi és Kovászna megyei önkormányzatok a kollektív munkaszerződésekbe már korábban belefoglalták, hogy munkaszüneti napot biztosítanak azoknak az alkalmazottaknak, akik részt kívánnak venni a március 15-i ünnepségeken. Ezt a gyakorlatot szerették volna kiterjeszteni országos szintre.

Băsescu szembement a korábbi értékrendjével

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint sajnálatos, hogy az ellenzék akadályozza, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) gesztusokat tegyen az RMDSZ irányába. Szomorú, hogy interetnikus ügyekben alkalmazzák ezt a politikai taktikát és egy egész közösséget próbálnak sarokba szorítani, mondta Antal Árpád, aki nem tartja szerencsésnek, hogy a nagy egyesülés centenáriuma miatt másfél évig ne lehessen szóhoz jutni.

A román társadalom mindig kitermeli az új Vadim Tudorokat, most Traian Băsescu volt államelnök akar lenni az ország új Vadim Tudora, véli Antal Árpád, aki szerint ez nem segíti elő a román állam és az erdélyi magyar közösség kapcsolatát. Emlékeztetett, hogy korábban Traian Băsescu államfőként többször is üzenetet küldött március 15-én a magyar közösségnek.

„Kevés olyan politikussal találkoztam, aki ennyire szembe ment volna saját korábbi értékrendjével. Traian Băsescu részéről rossz választás, hogy éppen ő folytat ilyen retorikát, akiben az erdélyi magyarok egy része megbízott” – mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?