„Megalázza a románokat” – állítják Antal Árpádról román civil szervezetek

Több román civil szervezet szerint Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester „csúfot űz a román zászlóval és megalázza a románokat” azáltal, hogy nem hajlandó kitűzetni a trikolórt a városháza tornyára.

Szokatlanul éles hangú közös pénteki közleményükben sérelmezik, hogy az elöljáró már másnap eltávolította a Sepsiszentgyörgy " „horthysta-fasiszta megszállása” alóli felszabadításának 73. évfordulója alkalmával kitűzött román zászlót. Emlékeztetik a polgármestert, hogy a törvény szerint – más nemzetek lobogójától eltérően – a trikolór bárhol kitűzhető Románia területén.

„A sepsiszentgyörgyi román civil szervezetek képviselőiként nem tűrhetjük tovább ezt a revizonista, románellenes magatartást” – fogalmaznak a közlemény aláírói. Egyben felszólítják Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnököt, vegye rá arra Antal Árpádot, az RMDSZ vezetőségi tagját, hogy tisztelje a román nemzeti szimbólumokat. Majd azzal fenyegetőznek: ha a polgármester nem tűzi ki a zászlót, akkor maguk teszik meg.

Antal Árpád csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a trikolórt szeptember 8-án, Sepsiszentgyörgy felszabadításának 73. évfordulóján az ünnep iránti tiszteletből kitűzték a városháza tornyára, másnak pedig azért került le onnan, mert a törvény világosan rendelkezik a román zászlónak a közintézményekre való elhelyezéséről. Megjegyezte, egyetlen jogszabály sem kötelezi a polgármesteri hivatalokat arra, hogy kitűzzék a trikolórt.

Mint ismert, két éve tűzoltóautóval próbálták „bevenni” a sepsiszentgyörgyi városháza tornyát a háborús veteránok, de nem sikerült kitűzniük a román zászlót az épület tetejére. 

Kapcsolódók

Kimaradt?