banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Spanyol kormányfő: a katalán kormány tisztázza, hogy kinyilvánította-e a függetlenséget!

A spanyol kormány hivatalosan felszólítja a katalán kormányt: tisztázza, hogy kinyilvánította-e Katalónia függetlenségét - jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya szerdai rendkívüli ülése után Madridban, melyen értékelték a katalán elnök keddi függetlenségi nyilatkozatát. Sajtóértesülések szerint jövő csütörtökig várják a választ Barcelonából.

Mariano Rajoy elmondta: ez a felszólítás megelőz minden más olyan intézkedést, amelyet a kormány alkalmazhat az alkotmány 155-ös cikke alapján, amely lehetőséget ad Katalónia autonómiájának ideiglenes felfüggesztésére a spanyol parlament jóváhagyásával.

A spanyol kormány bizonyosságot kíván nyújtani a spanyoloknak, különösen pedig a katalánoknak, és el kívánja kerülni a zűrzavart, amelyet a katalán kormány vezetői hoztak létre - jelentette ki a spanyol kormányfő, hangsúlyozva: a katalán elnök válaszától függ, hogy mi fog történni a következő napokban.Forrás: vozpopuli.com

Mariano Rajoy szerint ha Carles Puigdemont kifejezi szándékát a törvény tiszteletben tartására és az intézményes rend visszaállítására, azzal véget vethet a bizonytalanság, a feszültségek időszakának. "Ez az, amit mindenki akar és vár" - tette hozzá. A spanyol miniszterelnök szerint a katalán elnöknek válaszolnia kell arra a "sokfelől érkező" kérésre is, hogy Katalónia nyerje vissza harmonikus együttélését és a jogbiztonságot. Rajoy megjegyezte, hogy ő maga pedig továbbra is a katalánok és a spanyolok összességének jólétét és közérdekét tartja szem előtt. 

Szerda esti spanyol sajtóértesülések szerint a spanyol kormány két határidőt határozott meg a válaszra, az első jövő hétfőig tart, ha eddig nem érkezik reagálás Barcelonából, ismét elküldik a felszólítást, amelyre csütörtökig adhat választ a katalán kormány.

Carles Puigdemont katalán elnök kedd este a parlamentben arról beszélt, hogy Katalónia elnyerte a jogot, hogy független állammá váljon, de a feszültség csökkentése érdekében azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében. 

Ezt követően a katalán parlament függetlenségpárti többségének képviselői aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, amelynek végrehajtását az elnök felfüggesztette.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a választási névjegyzékben szereplők 43 százaléka vett részt, és közülük 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot, amelyet az alkotmánybíróság felfüggesztett, így a törvények értelmében megrendezése illegális volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?