FRISSÍTVE: jövő kedden délután 6-kor ül össze a katalán parlament

FRISSÍTVE: Jövő kedden tart rendkívüli ülést a katalán parlament, amelyen Carles Puigdemont elnök értékeli az aktuális politikai helyzetet - döntött pénteki ülésén az autonóm parlament vezetése, amely délután hat órára hívja össze majd a törvényhozást.

A rendkívüli ülést eredetileg hétfőre tervezték, és egyetlen napirendi pontja az volt, hogy a katalán elnök az október 1-jei  függetlenségi népszavazás eredményét és hatásait értékeli. A katalán szocialista párt (PSC) az alkotmánybíróságon támadta meg az illegális népszavazásról szóló rendkívüli parlamenti ülést összehívó határozatot. A bírói testület eljárásba vette a beadványt, és felfüggesztette a parlamenti ülést, amit így törvényesen nem lehet megtartani. Ezt követően a katalán elnök maga kezdeménye a katalán parlamentnél keddi felszólalását, ezúttal kihagyva abból a népszavazásra utaló kifejezést.

A katalán parlament ellenzéki pátjai attól tartanak, hogy az ülésen a függetlenségi pártok a napirend módosításával az utolsó pillanatban határozatot terjesztenek be Katalónia elszakadásának kinyilvánításáról. 

Carles Riera, a baloldali Népi Egység (CUP) nevű függetlenségi párt képviselője pénteken azt állította, hogy már tárgyalnak a Junts pel Sí (Együtt az igenért) katalán kormányzó pártszövetséggel a függetlenségről szóló nyilatkozat szövegéről, amelyet a katalán elnök majd felolvas a keddi parlamenti ülésen. Ezt azonban a katalán kormány részéről senki sem erősítette meg.

Ínigo Méndez de Vigo, spanyol kormányszóvivő a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón azt mondta: a katalán parlament által elfogadott függetlenségi nyilatkozatnak nem lenne nemzetközi támogatása. Megismételte a spanyol miniszterelnök korábbi kijelentését, hogy amennyiben a katalán kormány visszatér a törvényességhez, akkor készek vele a párbeszédre.

Raül Romeva, a katalán kormány külügyi tanácsosa a BBC rádiónak adott korábbi nyilatkozatában elmondta, a katalán parlament a spanyol alkotmánybírósági felfüggesztő döntésével dacolva a jövő héten összeül és megvitatja a múlt vasárnap tartott függetlenségi népszavazás kimenetelét. Kijelentette: hétfőn a terveknek megfelelően megtartják a parlamenti vitát a függetlenné válásról, mert "fontos kérdésről van szó".

A spanyol alkotmánybíróság döntését „kicselezendő” Carles Puigdemont, a Generalitat de la Cataluna elnöke pénteken azzal a kéréssel fordult katalán parlamenthez, hogy kedd délutánra hívják össze a plénumot a függetlenségi referendum után kialakult helyzet megvitatása céljából. 

Puigdemont a BBC televíziónak adott rövid interjúban a hét elején kijelentette: kormánya vagy ennek a hétnek a végén, vagy a következő hét elején jelenti be Katalónia függetlenné válását Spanyolországtól. Arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha Spanyolország beavatkozna és közvetlen irányítása alá vonná Katalóniát, Puigdemont csak annyit mondott, hogy az olyan hiba lenne, amely mindent megváltoztat. Puigdemont a szerdán sugárzott BBC-interjúban visszautasította az Európai Bizottság elnökének nem sokkal korábbi nyilatkozatát, amely szerint a katalán függetlenségről múlt vasárnap tartott népszavazás utáni helyzetet Madridnak a spanyol alkotmányos renddel összhangban kell kezelnie.

Jean-Claude Juncker a referendumra reagáló nyilatkozatában kijelentette azt is, hogy a spanyol alkotmány alapján a katalán népszavazás jogszerűtlen volt, ha viszont a spanyol alkotmánnyal összeegyeztethető módon zajlott volna le, akkor Katalónia kikerült volna az Európai Unióból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?