Nem ír ki előrehozott választásokat a katalán elnök

Nem ír ki előrehozott helyi parlamenti választásokat Katalóniában Carles Puigdemont katalán elnök. Ezt maga Puigdemont jelentette be csütörtökön Barcelonában, a kormányzati palotában tett nyilatkozatában.

A politikus hangsúlyozta: kész lett volna ezt megtenni, de nem kapta meg azokat a garanciákat a spanyol kormány részéről, amelyek indokolnák jelenleg ezt a lépést.

"Senki nem mondhatja, hogy nem voltam kész áldozatokra" - jelentette ki Carles Puigdemont, hozzátéve, hogy elnökként feladata, hogy kimerítse az összes lehetséges "utat" egy párbeszéddel és megálapodással létrejött megoldáshoz.

A katalán elnök hangsúlyozta, hogy nem fogadja el a 155-ös cikk intézkedéseit, amelyeket jogellenesnek és igazságtalannak nevezett. A parlament feladata dönteni arról, hogy milyen választ ad a 155-ös cikk alkalmazására - mondta Carles Puigdemont.

A politikus nyilatkozata előtt a spanyol sajtó szinte biztosra vette, hogy   a katalán elnök bejelenti az előrehozott helyi parlamenti választásokat.

Ezt látszott megerősíteni, az is Jordi Cuminal és Albert Batalla, kormánypárti politikusok Twitter-üzenetben jelentették be, hogy nem értenek egyet az előrehozott választásokról szóló döntéssel, ezért lemondanak parlamenti mandátumukról, és kilépnek az Európai Katalán Demokrata Pártból (PDeCAT).

A katalán parlament csütörtök délután tartja rendkívüli ülését, amelyet úgy hirdettek meg, hogy általános vita a spanyol alkotmány 155-ös cikkének alkalmazásáról és lehetséges hatásairól Katalóniában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?